• 33
    galatasaray'ın başarılı olduğu dönemlerin çoğunda etkin bir şekilde gerçekleştirilmiş uygulama. tdk'ya göre sportif sözcük anlamı: baskı.

    iyi, güzel fakat rakibine baskı yapmak, eğer topu kazandıktan sonra doğru ve etkin planların veya oyuncuların yoksa bir anlam ifade etmiyor, çünkü kullanamayacağın bir top için pres yapmak yapmaz anlamsız hâle geliyor. daha fazla efor sarf etmiş olduğun için orta sahan kolay geçilebilir ve kalende hücum gördüğün zaman yetersiz kalabilirsin. topu kazansan bile faydalı kullanamadığında yine kondüsyonundan yemiş olursun, zira top kazanmak hem elinde futbolcu portföyünden hem de rakibin savunma gücünden dolayı işe yaramayabilir. 90 dakika rakibe baskı yapmanın imkansızlığını da göz önünde bulundurursak, "abi takım sürekli pres yapmalı" arzusunun pek gerçekçi olmadığını görürüz.

    bu konularda ciddi kafa yoran takımlar var, özellikle almanya'da. rakip sahanın aut çizgisi yakınlarda topu bile isteye taca atıp hem yarı sahaya oyunu yığma hem de etkin bir presle topu kazanma fikri uygulandı. daha da ötesi, yine aynı bölgelerde topu taca atarak değil de bile isteye yanlış pas atıp sonra pres yapma gibi çılgın bir fikir bile uygulandı (yanılmıyorsam klopp'un dortmund'unda). bundaki temel amaç, rakibin topu kazanınca hücuma geçme psikolojisiyle boş alanlara kaçışıyla oluşan asimetriyle dizilişin bozulacak olması ve kapılan topun çok daha etkin kullanılabileceği düşüncesiydi. işin uzmanları bunların daha farklı versiyonlarını veya teknik analizlerini yapıyorlardır muhtemelen. bir çırpıda aklıma gelenleri saydım ben, ki bunlar basında konuşulan şeyler.

    gelmek istediğim nokta şurası; herkes galatasaray'ın presli, baskılı oynaması gerektiği konusunda hemfikir. fakat "hurra!" diye, "taktik maktik yok, bam bam bam"larla falan olmaz bu işler. galatasaray futbol takımı, pres konusunda yeni fikirler, yeni uygulamalar getiren kulüp olmalı. altyapı hocaları da dahil olmak üzere teknik direktörlerini, antrenörlerini bu konuda uzman, yenilikçi isimlerden seçmeli. futbolcular bu şekilde yetişmeli.

    başarı için salt transfer yapıp, onlara uygun hocanın denk gelmesini beklemek yerine, bir gelenek oluşturulursa başarı daha sürdürülebilir hale gelir ancak. bunun için yeterli mazi, karakter ve örnek mevcut.
App Store'dan indirin Google Play'den alın