• 16
    "galatasaray sözlükte düşünce özgürlüğü" başlığını görünce yapılan tartışmalar ve yanlışlarla ilgili fikirlerimi serdetme fırsatını buldum diye düşünüp harekete geçtim. yaşasın düşünce ve ifade özgürlüğü repliği eşliğinde, aslında dünyadaki bütün felsefecilerin yüz yıllardır tartıştığı bir konuyu burada özetlemeye çalışayım.

    bu tartışmanın özünde, fikir ve ifade özgürlüğünün (ifade olmaksızın düşünce aşamasında kalmış fikirler konu dışıdır doğal olarak) sınırları nerede başlar nerede sona erer sorusu vardır. bu sorunun cevabı uzunca süre tartışılmış ve en sonunda aihm (avrupa insan hakları mahkemesi) kararlarında formüle edilen şekliyle şu sonuca varılmıştır.

    fikir ve ifade özgürlüğü esastır ve onu sınırlayan kurallar istisnadır. bu istisnalar;

    1-açıkça hakaret, alay ve küfür
    2-açıkça suçu ve suçluyu övme
    3-terör örgütlerine açıkça destek vermek, yol göstermek, taktik vermek.

    bu üç istisnanın da kendi içinde detaylandırılması var ama sözlük açısından önemi yok bunların. sözlük açısından en önemlisi 1. istisnadır. yani açık hakaret, alay ve küfür.

    bir sözlük yazarının düşünceleri trollük seviyesinde olabilir. size çok ters gelebilir ama bu durum onunla alay etme, yazara hakaret ve küfür etme hakkı vermez. çok sinirlerinizi bozmuş ise "of" butonuna tıklamaktan başka bir hakkınız yoktur. tabi ki eleştirebilirsiniz, aksi düşünceleri savunabilirsiniz hatta sert bir şekilde de eleştirebilirsiniz ama alay edemezsiniz, hakaret edemezsiniz ve küfür edemezsiniz. hele hele bunları nickaltında hiç yapamazsınız.

    zaten bunları yapan arkadaşın sinir ve öfke problemi var demektir. kendisi öncelikle bu probleminden kurtulmalıdır. her ne kadar ülkemizi yönetenlerin ve spor yöneticilerinin de sinir ve öfke problemi varsa da biz oralara ulaşamadığımızdan buradakilerle uğraşıyoruz.

    anti parantez bir de siyasi ve dini konular hakkındaki fikirlerimi açıklamak isterim. siyaseti ve dini mümkün olduğu kadar sözlüğe sokmamak gerektiği kanaatindeyim. ancak herkesin inançlarına saygı çerçevesinde, önemli olduğu düşünülüyorsa paylaşılmasında sakınca görmüyorum. ancak dozu çok önemli. dozu aşıp, sözlüğü bağlamından koparacak seviyelere çıkarmamalıdır. zaten moderasyon bu konuda sınırları koruyor ve koruyacaktır ve korumalıdır da. çünkü biz aslen spor sözlüğüyüz.

    eleştirin hatta şiddetle eleştirin ama alay ederek, hakaret ederek, küfür ederek kendinizi küçük düşürmeyin.

    lütfen...
App Store'dan indirin Google Play'den alın