• 14
    düşünce özgürlüğünün ne olduğunu bilmeden herşeyi düşünce özgürlüğü kisvesi altında söyleyebileceğini düşününler tarafından dile getirilen durum. düşünce özgürlüğü nedir öncelikle. mesela ben burada 5 yaşında ki kızlara tecavüz edilmeli bana göre desem bu düşünce özgürlüğüne girer mi ? ya da sakallı erkekler ölsün desem ? işte bak bunları okuyan düşünce özgürlüğünü savunan arkadaşlar bile yok artık ebenin amı ali sami moduna geçmiştir.

    işte düşünce özgürlüğü toplumsal değerlerle çatışmayacak ve genel ahlak kurallarına uygun olması gerekir. burada ahlak kuralı mini etek vs giymek değildir. ahlak kuralı tüm dünya da kabul görendir. yani sokak ortasında çıplak gezemezsin gibi, sokak ortasında sex yapamazsın gibi. yada başkalarının özgürlüğünü kısıtlayacak şekilde davranamazsın gibi. işte sen bunlara karşı söylediğin şeyleri veya yaptığın davranışları bu kisve altında savunmazsın.

    daha da irdelersek türkiye için. düşünce özgürlüğünün bittiği an mesela terör konularıdır. ya da çocuk gelin konularıdır. ya da atatürk ile ilgili konulardır ( burada ki hakarete varan mesnetsiz iddialardır. yoksa eleştirmek değildir. düzgün şekilde fikir belirtmekte sıkıntı yoktur) bu gibi konular bizde düşünce özgürlüğünü bitirir ve sen bunları düşünce özgürlüğümü kullanıyorum diye savunamazsın.

    sözlük öznelinde ise; belirli bir birikim olmadan 10-20 entry girdiğin hesapla gelip herhangi bir kullanıcıyı sırf eleştirmek için eleştiremezsin. sana doğru gelmeyen şeyler nedeniyle başka kişilere gidip laf söyleyemezsin. ya da sırf popüler olacağım diye birilerinin nickaltına yazıp sadece popülerlik uğruna laf sokamazsın. tabi ayrıca galatasaray klübü ile ilgili kötü konuşamazsın( oyuncu, yönetim vs değil direk klüp hakkında hakaret vs). bunlar düşünce özgürlüğünün bittiği noktalardır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın