• 602
    eksi'ye yazdigim entry'yi buraya kopyaliyorum. kopyaliyorum ki bunlarin kirli politikalarindan ve karsi hamlemizden haberdar olun.

    "gecen gun is arasinda yarim yamalak bir gorusme yaptim. anladigim kadariyla paket olarak ne var ne yok birlestiriyorlar. bilmem kac film kanali, full super lig pakedi, 1-2 dizi kanali, ivir zivir aylik 110 tl gibi bir tek paket yapacaklarmis.

    su anda ben normal kanallara ek olarak sampiyonlar pakedine aboneyim. arada 15-20 tl gibi aylik bir fark olacak sanirim. buradan bakinca her sey guzel, ama ben tv izleyen biri olmadigim gibi, evde darladigim icin bazen tuttugum takimin maclarini bile disarida izliyorum.

    bu adamlar, kendi platformlarinda super lig maclarinin yayin haklari konusunda tekeller. hal boyle olunca takdir edersiniz ki baska alternatifi kalmiyor tuketicinin.

    guya ben onay vermedikce eski pakedim eski ucretten devam edecekmis, buna zaten inanmiyorum. bir ara bir dumen cevirirler zaten. ısin orasini gectim. ama ben pakedimi sadece tuttugum takima indirgemek istiyorum dedigimde, boyle bir imkan tanimiyorlar.

    bu yaptiklarinin adi rekabet hukukunda "hakim durumun kotuye kullanilmasi" olarak geciyor. yayin haklarinda tekel olduklari icin hakim durumdalar. yaptiklari uygulamanin adi da tam olarak "baglama" (ab rekabet hukukunda tying & bundling diye gecer). yani hakim durumda oldugu bir pazarda tuketiciye birden fazla urunu almayi dayatarak tuketiciyi alternatifsiz birakiyor.

    bu isin ciddi cezasi var. ceza verilecek tesebbusun son mali yildaki cirosunun (giderleri icinde, net kâr degil) %10'una kadar yolu var. her ne kadar kamuda liyakat namina toz zerreleri bile kalmamis olsa da, rekabet kurumu isini hala fena yapmayan ender devlet kurumlarindan biri.

    onumuzdeki gunlerde unutmaz ve usenmezsem, kurum'a hitaben bir sikayet dilekcesi hazirlayacagim. surec biraz uzun surebilir, ama umuyorum ki bu girisimden zaferle cikacagiz sayin vatandaslar!"
App Store'dan indirin Google Play'den alın