• 1566
    aslında direk sözlük moderasyonundan bir isteğim yok; benim isteğim tüm yazar kardeşlerimden.

    çok takıntılı bir insan gibi görünmek de istemiyorum işin aslı; ama artık dayanamayıp yazmak istedim. zaman zaman ben de başka türlü yazım yanlışları yapabiliyorum veya anlatım bozukluğu içeren cümleler yazabiliyorum, bu doğal bir durum; ama "-de", "-da" bağlacını bulunma hal eki (-de, -da eki) ile karıştıran çok yazar kardeşim var. işin acı yanı bunu hızlı yazmak istedikleri için yapmıyorlar; yani mesela bir özel isimin arkasına bağlaç koymaları gerekirken ayrı yazmamanın yanında bir de kesme işareti ile ayırıyorlar. bu konuda biraz daha hassas olabilsek keşke; kuralı cidden bilmiyorsak şunu uygulayabiliriz: . "-de", "-da" ekini kelimenin sonundan atıp cümlenizi tekrar okuyun, cümle hala anlamlı ise bu ek aslında bağlaçtır ve ayrı yazılmalıdır; cümle anlamsız hale geliyorsa bulunma hal ekidir ve birlikte yazılmalıdır. örnek:

    "galatasaray'da orta saha transferi için çalışmalar sürüyor". "da" ekini atınca "galatasaray orta saha transferi için çalışmalar sürüyor" ortaya çıkıyor ki okuyunca içinizi gıcıklayan bir taraf olması gerekir.

    "galatasaray da orta saha transferi yapması gereken takımlar arasında". "da" ekini atınca "galatasaray orta saha transferi yapması gereken takımlar arasında" ortaya çıkıyor ki anlamlı ve anlaşılır bir cümle elde etmiş oluyoruz.

    bu hususla ilgili derdimle bir buton aracılığıyla namüsait ilişkiye girmek isteyen arkadaşlar olursa anlayışla karşılamakla birlikte, bundan sonrası için özen gösterip yazdıklarını yayınlamadan önce yazım kuralları ve anlatım bozukluğu hususlarında gözden geçirecek olan yazarlara şimdiden çok teşekkür ederim.

    edit: yazım yanlışı :)
App Store'dan indirin Google Play'den alın