• 1181
    üst üste ikinci, toplamda 12. şampiyonlar ligi şampiyonluğu (duodécima) sonrası bu kulüpte uzun zamandır görülmemiş bir mutluluk yaşanıyor. önce beş sene sonra gelen la liga zaferi, ardından da bu bahsettiğim şampiyonlar ligi şampiyonluğu ile kulüp uzun zamandır duble yapmamıştı, ki yaklaşık iki ay sonra da bir süper kupa finali oynayacaklar. haliyle manchester united işe oynanacak maçın da favorisi los galacticos. yani 2017'yi üçleme ile bitirme şansı oldukça yüksek ve bu oldukça büyük bir başarı. florentino perez şu sıralar ağzı kulaklarında geziyor. cristiano ronaldo beşinci ballon d'or'una doğru koşuyor. sergio ramos, üst üste iki kez şampiyonlar ligini kazanan ilk takımın kaptanı olma şerefine nail oldu, ki bu kadroda yer alan herkes hemen hemen aynı onuru da yaşıyor. takımdan ayrılması beklenen isimlere bile oldukça cazip teklifler geliyor, bu anlamda real madrid'in hem maddi, hem de yerine yapılması muhtemel transferler konusunda elini güçlendiriyor. en basitinden, takımdan ayrılmaları beklenen james, pepe ve morata için inter ve manchester united'ın bir ilgisi var ve her üç isim için de iyi bir bonservis geliri alacak gibi duruyorlar. hoş, gerçi başkan perez, takımdan kimsenin ayrılmasını istemediğini de açıklamıştı. fakat en basiti, morata için 65 milyon euro civarı bir bonservis bedeli konuşuluyor hem ispanyol hem ingiliz basınında. pepe için de aynı şeyler geçerli, fakat real madrid portekizli oyuncu için bir bonservis talep etmeyecek. on sezondur takımda bulunan emektar futbolcuya teşekkür mahiyetinde bir kolaylık sağlanacağı jorge valdano tarafından açıklanmıştı.

    gitmesi konuşulanlar bir tarafa, başkan perez, zidane'a bir büyük transfer hediye etmeyi de düşünmüyor değil. iki büyük isim konuşuluyor; kylian mbappe ve david de gea. her iki oyuncuyu da alabilecek maddi güç ve prestije de fazlasıyla sahipler. toplamda 200 milyon euro gibi korkunç bir bonservis bedelini de gözünü kırpmadan ödeyebilir los galacticos. tabi bunun dışında zaten 40 milyon euro ödedikleri vinícius junior da 2018 yazında takıma katılacak.

    her şey gayet iyi gidiyor dedim, aslında bu yüksek performansın en büyük aktörü şüphesiz zinedine zidane. real madrid için piyangodan çıkan şeydi aslında, hele ki başarılarına bakıldığında tarihe geçecek işler yaptığını da görebiliyoruz. üst üste iki kez şampiyonlar ligi kazanan takımın antrenörü olarak onun ismi yazıyor. keza yine 33. la liga şampiyonu olan takımın da antrenörü aynı isim.

    zidane konusunda ayrıca bir kıvanç duyan birisi var ki, onun isminin real madrid antrenörlüğü konusunda ilk kez ortaya atılmasını sağlayan kişi de aynı zamanda; emilio butragueno. real madrid'in eski oyuncusu ve şimdiki futbol aklı butragueno, bütün bu başarıların yanı sıra, zidane tercihinden dolayı da haklı bir gurur içerisinde. fransız hocanın bu denli başarılı olabileceğini düşünmüş müydü, bilemiyoruz; fakat gerçek şu ki, zidane'dan daha doğru bir tercih olamazmış.

    zidane'ı benitez sonrası patronluk koltuğuna oturtmadan evvel onun gelişimi ve kariyer planlamasını da bizzat yapan isimdir butragueno. futbolu bıraktıktan sonra real madrid akademisinin başına geçmesini sağlayan, josé mourinho, carlo ancelotti ve rafael benitez gibi tecrübeli isimlerin yardımcısı olmasının ardından castilla'da staj yapmasının da önünü açan yine aynı kişi. zaten bugün real madrid'in oyununa detaylı bir analiz getiren herkes, zidane'ın oynattığı oyunun, aslında son beş altı yılın bir sentezi olduğunu ifade ediyor. mourinho döneminde süratle çıkılan kontrataklar, ancelotti'nin temelini attığı modric-kroos orta sahasının oyunu kurma görevini merkezden gerçekleştirmeleri, yine bale-benzema-cristiano ölüm üçlüsünün ileri hatta şüpheye mahal vermeden işi bitirmeleri falan hep geçmişte öğrendikleri şeyler arasında.

    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/...20ySwYFeuqHmWgx-zfcT

    fakat zidane'ın yaptığı en kritik iş, bence takım oyunu kavramının ön plana çıkması. 2016 yılında bu yana takımın sonuçlarına bir göz atın, skor dağılımı son birkaç yıla göre daha dengeli ve orantılı dağılmış. en basitinden, ronaldo'nun gol krallıkları yaşadığı, fakat sezonun kupasız tamamlandığı sezonlar artık geride kaldı. ronaldo belki koca sezon 10 gol daha az atıyor, fakat bu on golün diyeti real madrid'e kupa zaferi olarak dönüyor. ronaldo için istatistik anlamında işler kesat geçse de, en azından ballon d'or konusunda hala en büyük aday kendisi olduğu için de bir problem yok.

    hal böyle olunca madridistalar da uzun zamandır olmadıkları kadar memnunlar, hem takım, hem de hocalarından.

    zidane da, dünya üzerindeki en iyi antrenör müdür? bilmiyorum, bu soruya evet demek o kadar da kolay değil. fakat şundan emin olabiliriz, bence dünya üzerindeki en formda antrenör. burası kesin.

    http://hanoimoi.com.vn/...800351-2560-1440.jpg
App Store'dan indirin Google Play'den alın