• 3
    juventus'un yıllardır uyguladığı, italya'da çok başarılı avrupa'da başarısız olduğu üçlü defans sistemi, conte ile chelsee'ye taşınınca bir anda eski popüleritesine kavuştu. igor tudor'un da aynı sistemi oynattığı sır değil.

    üçlü defans ile dörtlü defans arasında ne fark var önce bunu ortaya koyalım. -üçlü defans stoper özellikli üç futbolcu ile oynanırken dörtlü defans iki stoperle oynanır.
    -üçlü defansta hücum özellikli iki kenar oyuncusu orta sahanın kenarlarına adapte edilirken dörtlü defansta savunma ağırlıklı iki bek oyuncu kullanılır.
    -üçlü defansta genellikle çift forvet tercih edilirken dörtlü defansta 4-2-3-1 sistemi ve tek forvet tercih edilir.

    bütün bunları dikkate aldığınızda iki sistem arasındaki farkların aslında çok derin olmadığını anlarsınız. çünkü;
    üçlü defans oynarken rakip hücumlarında orta sahanın kenarları bek oyuncusuna evrilerek beşli defansa dönüşebilir. dörtlü defansta ise rakip hücumlarda bir ön liberoyu defansın arasına sokup yine beşliye dönebilirsiniz.

    hücum anında ise kenar oyuncuları kanat oyuncusuna evrilebilir ve bir anda 3-5-2'ye ya da 3–1-4-1'e dönebilirsiniz.

    dörtlü savunmada hücum pozisyonunu, bekleri ileri çıkararak altılı hücum bloku oluşturabilirsiniz. sonuç olarak toplu ve topsuz oyunda hangi modeli uygulayacağınız her iki sistemde de bellidir.

    peki bu iki sistem arasında bu kadar ateşli tarfışmaların çıkış nedeni ne olabilir? bence sebep futbol takımlarının futbolcu yapısı ve uygulanacak sistemin futbolcu ve td. karekterine göre büyük farklılıklar göstermesi. şöyle ifade edeyim;

    üçlü defans oynamak için en az iki stoper'in seri, tecrübeli, hava toplarına hakim ve ayağa iyi top yapabilen oyuncular olması gerekir. ayrıca bunların bire-birde etkin olmaları gerekir. orta sahanın kenarlarındaki adamların da hücum ağırlıklı ve çok hızlı ve çalım kabiliyeti yüksek olmalı. ancak böyle bir durumda rakip hücumlarda beşli defansa, kendi hücumlarınızda 6'lı hücum setine dönebilirsiniz. aksi halde hem defansta hem hücumda aksarsınız.

    galatasaray'ı bu açıdan etüt edersek bir artısı bir eksisi var kadronun. artısı kenar oyuncuları buna uygun. bruma-rodriguez-yasin ve hatta sinan gümüş bu sistemi kaldırabilir. hatta linnes de tam bu sisteme uygun bir futbolcu. eksisi ise üçlü defans için yeterli kaliteye sahip olmaması.

    şu anda eldeki en iyi adamlar chedjou-ahmet-carole. ancak bu üçlünün ligde hele avrupada iş yapması imkansız. en azından bir dünya çapında stoperimiz olmalı ki bu sistem gelecek için bize ümit versin. hemen ifade edeyim ki hakan balta yaşı ve ağırlığı nedeniyle artık sadece rotasyon oyuncusu olabilir. semih de üçlünün sağı için rotasyon oyuncusu olabilir. serdar aziz döndüğünde chedjou ile oynar diye düşünüyorum.
    chedjou sezon sonu ayrılacağına göre onun yerine gerçek bir stoper al-ma-lı-yız.

    henüz söyleyeceklerim bitmedi ama uzun yazılardan hoşlanmadığım için burada kesiyor ve okuma zahmetine katlanacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ediyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın