resim
Moussa Dembélé
Takım:Al-Ettifaq
Mevki:Santrfor
Yaş:28
Boy:1.87
Uyruk:Fransa
  • 97
    öncelikle söylemek isterim ki 10 aydır asker olduğum için kendisini izlemedim. dolayısıyla direkt dembele hakkında yorum yapmayacağım.

    fakat kendisinin iskoçya ligi'nde attığı 27 gol eşittir süper lig'deki 27 gol değildir. bu mümkün değil. orada 27 gol atması demek tahminen burada max. 10 gol falan atması demek. şimdi bunu söyleyince genelde oluşan kanı ne yani süper lig, iskoçya'dan daha mı kaliteli. öncelikle şunu söyleyim. türkiye'ye iskoçya'dan iyi mi bilmem ama iskoçya bizden daha kaliteli değil. ayrıca iki ligi kıyaslayıp bu ligde şu kadar, o ligde şu bu kadar gol atılmış o yüzden falanca lig diğerinden kaliteli diyemezsiniz. atılan gol sayısı ile lig kalitesi direkt bağlantılı değil çünkü. gol sayılarının azalmasında ligde oynanan oyunun hızı, tempo, topun oyunda ne kadar kaldığı, takımların ne kadar defansif oynadığı, oyundaki sertlik etkili. biraz abartayım mesela kalkıp messi bu ligde oynasa atacağı gol ligimiz kalitesiz diye 50 60 olmaz tersine taş çatlasa 30 35 gol olur. takımı tıngır mıngır atağa kalkacak, rakip 11 kişiyle ceza sahasında gömülü top oynayacak. iki futbolcunun birbirine pas atabilmesi için bile alan olmayacak. nasıl gol olsun?! ki zaten bu ligde 30 35 gol atacak adam takımını tek başına şampiyon yapar. bir bakın 90 dklık bir maçta kaç dakika oyun akmış. oyun durmadan max. ne kadar süre oynanmış. bir kere senin liginde futbol oynamaya, gol atmaya zaman kalmıyor ki! bu nasıl bir kalite ölçüsü olur bir lig için?

    dedim ya gol mevzusu lig kalitesiyle direkt bağlantılı değil diye üstte yazdığımdan gol sayısı azalınca kalitede azalıyor anlamı çıkmaz. mesela hollanda ligi'de 30 40 gol atan adam premier lig'de yeri geliyor gol atamıyor. niye? orada da farklı şeyler var. savruk defanslar, düşük fiziksel kalite, yumuşaklık, orada da gereğinden fazla serbest oynandığından dolayı bir kalitesizlik var. bak burada da kalitesizlikten fazla gol çıkmış.

    neyse işte. en başında söylediğim gibi dembele'yi çok bildiğimi söyleyemem ama ben futbolcu üzerinden lig kalitesi kıyaslamasının doğru olmadığını anlatmak istedim. gol sayısını etkileyen parametreler farklı, kaliteyi getiren ya da götüren şeyler de bunlar değil.
App Store'dan indirin Google Play'den alın