• 163
    çoğu kişinin aksine ben ara transfer dönemlerinde yüksek perdeden oyuncular değilde, sistem ve planınızdaki eksikleri tamamlayacak vasattı belli bir seviyesindeki oyuncular ile anlaşmayı doğru buluyorum.

    bunun sebebi belli bir üst perdeden veya formdan oyuncu alacağınız zaman önemli külfetlerin altına girmeniz gerekiyor. siz dar olan oyuncu havuzuna kıstas olarak bir de belli bir üst klas koyduğunuz zaman asıl aradığınız tipolojiye ve o tipoloji içerisinden bulacağınız kaliteli oyuncuyu bulmanız zorlaşıyor. neden? zaten dar havuzu iyice daraltıyorsunuz ama yanlış yönde. bunun yerine planınızın eksik yönünü hemen tamamlayacak destek parçaları algılayıp, o parçanın cebinize uygun olacak şekilde en iyisini aramanız gerekiyor. ve bana göre satın alma opsiyonlu kiralama yöntemine gidilmesi gerekiyor.

    bu konuda devam etmeden, sniejder transferi üzerinden demin yazdığımı örneklendireyim. hep sniejder üzerinden bu konuyu yazında sniejder'e laf atıyorum gibi oluyor ama derdim her hangi bir oyuncumuza eleştiri getirmek değil. yani bu yazının konusu değil. o yüzden buradaki sniejder'i x olarak görün.

    sniejder'in geldiği dönemde bizim amacımız neydi? planımızın temelini sarsmada farklı bir açı getirmek için formasyonda bir değişikliğe gitmekti. ancak sniejder'in o dönem ki galatasaray'ın planıyla tipoloji olarak bir ortaklığı yok. yerine kovaladığımız adamlarla da pek bir alakası yoktu. sniejder bir yaz transferi olarak gelmeli ve planı değiştirmeliydi. aynı zamanda yeni plana uygun bir takım yazın kurulmalıydı. devre arasında bunu yapmanız imkansız hem de yanlış.

    ancak derseniz ki, sniejder'i 6 ay bekletmek bir risk, o zaman başka bir önerim var. sniejder'i alın ama istanbul'a ayak basmadan çok rekabete girmek zorunda olmayacağı bir takıma kiralayın. hollandalı zaten, bir hollanda takımı uygun olabilirdi mesela. burada amacınız sniejder'in hamlığını atarken o sezonun geri kalanan 6 ayında planınızı bozmaması. bu sürede bir yandan rekabetiniz devam ettirirken, diğer bir yandan gelecek yaz yapacağınız hamleler ve kuracağınız plan için hazırlık yapmak olmalı. benim aradığım mantalite ve futbol aklı bu.

    her neyse bu döneme dönecek olursak... sniejder, podolski, selçuk gibi yüksek paralara getireceğiniz adama gerek yok. planın işlemesi için gerekli olan parçayı arayın. örneğin zamanında ki necati transferi gibi.

    bunu yapmak için sorunu görmeniz lazım. sorunu bulmak için bazı sorulara cevap bulmanız lazım.

    bu takım nasıl bir futbol oynama hedefinde?
    bu takım şu an nasıl bir futbol oynuyor ve hedefine ne kadar uzak?
    yapılabilecek transferler ile beraber, bu takımın hedefine yaklaşma veya ulaşma potansiyeli ne.

    siz bu sorulara cevap bulabilirseniz, sorunlarınızı da görebilirsiniz. böylece de doğru taşı arayabilirsiniz. bu transfer sezonu da böyle olmalı. takımdaki oyuncuların tipoloji seçimi çok yanlış. bu sebepten puzzle zaten oturmuyor. sırf yaptık, oldu diye adam getirecekseniz bu puzzle kurmanızı (en azından orta vadede) daha çok zorlaştıracaksınız.
App Store'dan indirin Google Play'den alın