• 875
    çocuk türkiye'nin içinde bulunduğu hal hakkında bir kaç kelam edip instagram'a atatürk fotoğrafıyla birlikte bu sözleri paylaştı.

    sinirliydi. arkadaşlarıyla konuşurken türkiye'de neden devrim gerektiğini övdü, sosyalizmin aslında o kadar da kötü bir fikir olmadığını lenin'in, marx'ın işçi sınıfına verdiği değeri anlatırken bir yandan da ''işte abi bunlar uygulanabilse ne güzel olurdu'' dedi.

    fotoğrafı instagramda gören bir çocuk; ''helal olsun lan ne güzel fotoğraf paylaşmış. ah atam nerdesin?'' dedi içinden. sonraki gün evden çıkıp tarih dersine gitti, hocasının türkçe ezan okunmasına dair sorusuna ''hocam tabii ki arapça okunacaktı, ya ne olacaktı'' diye yanıt verdi.

    başka bir arkadaşı atatürk fotoğrafını beğendi çocuğun. öfkeliydi. arkadaşlarıyla konuşurken ''kardeşim devletin ne suçu var, işid ve pkk orospu çocuğuysa devlet napsın?'' dedi. erdoğan'a küfür eden tivitler okuyunca çok sinirlenmişti.

    bir başka arkadaşı fotoğrafı beğenmedi. ancak içinde ''haklı, günahıyla sevabıyla bu ülkeyi atatürk kurdu.'' dedi. öğleden sonra bir arkadaşıyla otururken ''doğru tabi kardeşim, akpliyim diye atatürk'ü sevemeyecek miyim yani?'' dedi. akp'ye oy veriyordu, ama atatürk'e de saygı duyduğunu söylüyordu.

    sorsan hepsi atatürk'ü anlıyordu. atatürk'ü anlamanın sadece tarih dersinde anlatıldığı kadar kolay olmadığını biliyorlardı hepsi. hepsi atatürk'ün fikirlerine büyük saygı ve sevgi duyuyordu.

    anlayabilmişler miydi atatürk'ü sahiden? neydi atatürk'ü çağın ötesinde bir lider, büyük bir devlet adamı ve siyasetçi, dahiyane bir asker yapan?

    atatürk'ü anlamakla başlıyordu her şey oysa ki. atatürk'ü anlamak karanlıkla savaş demek. cahiliyete ve bağnazlığa karşı verilen bir savaşın yanı sıra, küllerinin üzerinde az biraz duman tütebilen bir milletten yeni modern bir cumhuriyet kurmak demek. bunu yaparken milli şuurdan ödün vermemek demek.

    atatürk'ü anlamak, dinini yaşarken araplaşmamak demek. devrimleri ve devrimciliği savunurken bolşevikleşmemek demek.
    atatürk'ü anlamak devletçiliği savunurken nazistleşmemek, batı medeniyeti ve uygarlağının seviyeşine erişme çabası gösterirken fransızlaşmamak demek.
    atatürk'ü anlamak ve atatürkçü olmak, her ne yaparsan yap bunu milli şuur ile ve dönem dinamiklerine uygun bir akılcılıkla yapmak demek.

    umarım bu ülke atatürk'ü bir gün anlar. çünkü o, o kadar büyük bir lider ki değil 20.yüzyıl, 21. ve hatta 22.yüzyılda bile onun fikirlerini anlamak geleceğe ve bugüne ışık tutar.
    iyi ki vardın atam, iyi ki varsın.
App Store'dan indirin Google Play'den alın