• 40
    analiz kasıldığında hagi bari bir şekilde çok daha üstün çıkar. zira kendisi çok daha komplike bir futbolcudur sneijder'e oranla.

    lakin bu durum kıyaslanmayacağı anlamına gelmez; eskiye yönelik fetişizm bir kenara bırakılırsa gayet kıyaslanır. ancak toplum olarak her alanda eskiye yönelik bir özlem olduğu için objektifliğe kilim çekme hastalığımız burada da baş gösterir.

    mesela çoğu yazar arkadaşım "üff salağa bak, hagi ile sneijder'i kıyaslıyor" algısı altında bu yazıyı okumaz ama yine de yazayım;

    *ikisinde de muazzam bir oyun zekası vardır, top ayaklarına gelmeden hemen önce sahayı ve takım arkadaşlarının sahada nasıl yayıldığını çok kısa bir sürede analiz edip top ayaklarına geldiğinde takımın atağı en için en uygun kararı alıp uygularlar.

    *ikisinde de muazzam bir şut yeteneği vardır ki ikisi de bu alanda dünyanın önde gelenleridir; hagi için 10 üzerinden 9,8 verirsen sneijder için 9,0 gibi bir puan verirsin. hadi eleştirecek arkadaşlar için sneijder'e 8,7 falan diyelim. ama aşağısı kurtarmıyor dostlar. bize gelişi 8,5.

    *ikisinde de muazzam bir saha görüşü ve pas yeteneği vardır ki birbirlerine en yakın oldukları alan bence budur.

    *hagi'de muazzam bir çalım ve adam eksiltme özelliği vardır, rakibinin aklını alır, sneijder'de bu yoktur.

    *karakter olarak hagi'nin liderlik vasfı fazla gelişmiştir ki hagi'yi hagi yapan etkenlerden biridir bu. sneijder'in liderlik vasfı hagi kadar gelişmiş değildir. ancak bu demek değildir ki sneijder'de liderlik karakteri yoktur, gayet vardır. hagi'nin bu özelliği uzay teknolojisi çizgisinin ötesinde olduğu için sneijder ne yapsa da bu alanda hagi'den aşağıda kalır.

    *ikisi de yenilgiyi kabullenmez ve en sevdiğim özellikleridir.

    netice olarak en başta söylediğim gibi, hagi çok daha komplike bir futbolcudur, futbolculuk meziyetleri olarak hagi öndedir. mental açıdan ise çok daha öndedir.

    ama burada gelip, sneijder hagi'nin tırnağı etmez, 10 sneijder 1 hagi etmez gibi mesnetsiz, tamamen duygusalca ve romantikçe yazılmış kalıplar ile eleştirilmesine de gönlüm razı olmaz.

    tüm bu kıyaslamaları yaparken oynadıkları zamanı, zamanın şartlarını, takım kalitesini, takım arkadaşlarının kalitesini gibi detayları da ortaya koymak gerekir.

    son olarak; sneijder'i övmek için hagi'yi bir tık düşüren birini gördüğünü iddia eden ve üzerine sneijder'i yani galatasaray'a 4. yıldızı taktıran iki baş aktörden birini *, ilic ile aynı kefeye koyan şark kurnazı yazar arkadaşlar var. tutarlı olmaya davet ediyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın