resim
Sir Alexander Chapman Ferguson
Görev:Maç Analisti
Takım:Manchester United
Yaş:82
Uyruk:İskoçya
  • 314
    busby dönemi hariç elinde elle tutulur, gözler görülür bir başarı bulunmayan sıradan bir ingiliz takımını dünya çapına çıkarmış olan adam. manchester united'ın başına geldiği zamanlarda ingiliz futbolunun gerçek efsanesi liverpool ciddi bir kriz dönemindeydi. heysel faciası yaşanmış, avrupa'daki herhangi bir sahada çıkacağı her maçın mutlak favorisi liverpool hem başarı hem de prestij anlamında tepetaklak olmuştu. bu dönemsel şansı çok iyi değerlendirdi.

    hillsborough sonrası ingiliz futbolu bir değil adeta birkaç devrim birden yaşadı. stadyumlar yenilendi, şartlar iyileştirildi, standartlar yükseltildi. ingiliz futbolunun en üst düzeyi premier lig adı altında, olayın ticari yönüne de önem veren bir marka haline geldi. gelenekçi liverpool kendi dinamikleri ve sorunları ile uğraşıp bu süreci çook gerilerden takip ederken manchester united dersine iyi çalıştı. fergie de boş durmadı tabi, yetenekli genç oyuncuları topladı. yıllar içinde geliştirdiği ve en kötü zamanda bile aşılması güç olan sistemini oturttu. daha sonraları kötü ayrılacak olsalar da beckham gibi bir yıldızı yetiştirdi. ülkesinde oynamaya devam etse belki de tehlikeli bir açık oyuncusundan öteye gidemeyecek olan cristiano ronaldo onun tedrisadından geçtikten sonra alıp yürüdü. giggs, scholes, hatta solksjaer gibi nice adamı büyüttü.

    velhasıl, manchester united'ı sınırlarının ötesine bir yere çıkardı. kendisinden sonra geçen 2-3 yılda saha içinde işler yavaş yavaş normale dönüyor. saha dışındaki yeterliliğin saha içini daha ne kadar idare edeceği muamma...
App Store'dan indirin Google Play'den alın