• 231
    riva ile ilgili eksik ve yanlış hesap yapılması galatasaray'ı zarara uğratır ve kaybeden bizler oluruz. dolayısıyla ilk etapta beklenmesi gereken şey, riva için sözleşme detaylarının açıklanmasıdır. riva'ya nasıl bir proje yapılacak ve paylaşımın detayları nedir? bu soruların cevabını almadan değerlendirme yapmak mümkün değildir.

    bendeniz, sadece arsanın değeri açısından bir değerlendirme yaptım. galatasaray yönetiminin bir gyo şirketi kurarak burayı değerlendirmesi fikrini asla önermedim ve doğru da bulmam. çünkü bu iş ancak birikimi ve tecrübesi olan büyük gyo şirketlerinin kıvırabileceği bir iştir. ben şirket kurdum oldu ile yürümez bu işler. dolayısıyla sıcak para, bankadan kredi, kredinin faizi hesapları bizim konumuz değil. kaldı ki o hesaplamalar da yanlış. çünkü siz bir proje için bodoslama dalıp 300 m $ kredi almazsınız. ne yaparsınız projeyi dörde böler etap etap yaparsınız, birinci etap için örneğin (100 villa için) 50 m $ kredi alır, o villaları paraya çevirdikten sonra diğer etaplara geçersiniz. dolayısıyla ödemeniz gereken faiz miktarı da çok minimumda kalır.

    500 villayı bir çırpıda yaparsanız onların satışı da paraya çevrilme süreci de uzar ve sizi boğar. ancak tekrar ediyorum, bu işi galatasaray kuracağı gyo vasıtasıyla yapamaz yapmamalı. çünkü o şirketi tecrübeli ve birikimli hale getirmek 20 yılı alır ve bu galatasaray spor kulübünün işi olamaz. ancak birikimi olan bir şirket vasıtasıyla %50 veya daha yüksek paylaşımlı yapmak olabilir.

    galatasaray'ın banka borçları ve ödenen faize gelince. 230 milyon $ banka borcu olduğu söyleniyor. (ünal aysal borçların %80'ini tl'ye çevirdiğini söylemişti ya neyse) mecidiyeköydeki otel bir an önce bitirilip leasing ile paraya çevrilip bu banka borçları eritilmeli. otelin konumu mükemmel, ederinin 120-140 m $ olabileceği daha önce uzmanlar tarafından ifade edilmişti. böyle bir girdi sağlanabilirse, gelecek paranın tamamı banka borçlarına aktarılır ve faiz yükünün yarısından kurtulmak mümkün olur. gelecek sezon cl'den alınabilecek 50 m € 'da aynı şekilde kullanılırsa banka borçları yük olmaktan çıkabilir. (federasyon yayın gelirleri, sponsor gelirleri, bu sezon artacak seyirci gelirleri ve nihayet ürün satış gelirleriyle futbol kulübünün tüm giderleri karşılanabilir. ayrıca ergin hocam bu sezon bilet ve sponsor gelirleriyle basketbol takımının tüm giderlerini karşılayacaktır) amatörler için yapılacak giderler de sponsorlar vasıtasıyla minimuma indirilirse düzlüğe çıkmak zor olmayacaktır. ama yine söylüyorum bütün bunlar için irade, iyi niyet, kararlılık ve dürüstlük gerekir.

    takımı çöplerle doldurup, her yıl galatasaray'ın 20 m €'sunu çöpe atarsanız bu sıkıntıları da yaşarsınız. kulübü aklı başında bir gurup, aklı başında bir yönetim idare etse galatasaray'ın borçları beş yılda sıfırlanır hem de riva'yı kaybetmeden.

    liseden böyle bir yönetimin çıkmasını muhal (imkansız) görüyorum. çünkü liselilerin kafaları sadece siyasete ve küçük işlere programlı. anladığım kadarıyla bugünkü yöneticilerin yetiştiği dönemlerde galatasaray lisesi tamamen torpille öğrenci almış ki bir tane tevfik fikret çıkmamış. bıraktım tevfik fikret'i bir ali ağaoğlu bile çıkmamış.:) çıksa herhalde bugün dursun başkan'a kalmazdık.

    biz galatasaray başkanını lise dışından bulmak zorundayız. buna gerçekten inanıyorum. şöyle zeka seviyesi yüksek, büyük projeleri başarmış, çalıp çırpmayacak bir başkan ve yönetimini allah bize nasip eder inşaallah.
App Store'dan indirin Google Play'den alın