• 116
    juventus gerçeği olduğu sürece 3. şampiyonluğunu kazanması zor olan kulüp. zira zaten hocasız dahi her takıma karşı defans yapabilecek bir jenerasyon yakalamış, 90 m euro'ya forvet alıp utanmasalar o sezon bile kar edebilecek (pogba'nın satılması faraziyesinde) bir takım ve agnelli ailesi ile rekabet halindeler.

    yaklaşık 10 senedir sürdürülebilir bir başarıları ve belirli bir çizgileri var. önemle belirtmek gerekir ki italyan halkı ve italyan futbolu içinde bu kadar sürede bu kadar az dalgalanma yaşamaları iyi yönetildiklerini gösteriyor.

    haginin topugu zaten kendileri hakkında söylenecek bir çok şeyi söylemiş. ben kendisiyle ayrıştığım tek noktadan yola çıkarak açıklama yapayım:

    italyanlar tıpkı dortmund, valencia, leeds, mallorca ve hatta bizim gibi futbolun endüstriyelleşme hızını yakalayamadılar. nasıl ki biz ve valencia dönemsel başarıyı yakalarken bugün dahi uğraşılan mali sıkıntıları yaşadık, aynı sıkıntıyı italyan devleri de yaşadı. aradaki fark, bizim ve valencia'nın aksine o takımlar zaten dev takımlar olduğundan harcamaları da buna paraleldi.

    2000'li yıllarla başlayan gerileme dönemi çöküşe yol açarken, küme düşüp altyapıdan world class gençler (chiellini, marchisio) ile geri dönen, italyan zenginlerinin, her daim akıl ile yönetilen takımı juventus ile, endüstriyelleime döneminde küçük bütçeli olduğundan bu geçiş, daha doğrusu italya genelinde geçemeyişten etkilenmeden lige çıkan napoli halen dahi bocalayan rakiplerine karşı prime dönemlerini geçiriyorlar.

    juventus'un oturtmuş bir iskeleti var ve a gidip b geldiğinde (geçen sezon örneğinde olduğu gibi) max 3-5 hafta sallanıp sonra "babalar selam" diye ayağa kalkıyorlar. sistem dışında ezelden beri rekor satışlar da yapan (zidane, cannavaro, ibra, thuram vb.) bir takım olduklarından paraları da var ve bu da onların elde patlama ihtimali gözetilerek genç oyuncu almalarını mümkün kılıyor. morata'dan bile kar etti herifler, dybala ve rugani geliyor, coman satılmadı ise dönecek. böyle değişik bir takım, porto'nun avrupa scouting şubesi gibiler.

    napoli'nin juve ile baş edememesi özünde küçük bir takım olmasından ileri geliyor. altyapısı ile destekleyemiyor üst tarafı. iyi oyuncular var ama iyi bir rotasyonları olduğunu söylemek zor. bazı bölgeleri italya gibi en kötüsü bile defansif olarak iyi oynayan sert takımlara karşı mücadelede zayıf kalıyor. 3-5 sene daha bu çizgide devam edip cl gelirleri ile takılabilirlerse, juventusun buffon, chiellini, barzagli, evra, lichsteiner, gibi 3-5 sene içerisinde futbolu bırakacak veya seviyeden düşecek topçuların yerine yenisini koyamaması faraziyesinde belki hamsik'in kariyerinin son döneminde bir şampiyonluk görmesi heyecanı yaşayabiliriz
App Store'dan indirin Google Play'den alın