resim
Lucas Pezzini Leiva
Takım:Kariyer Sonu
Mevki:Ön Libero
Yaş:37
Boy:1.79
Uyruk:Brezilya
  • 56
    anchor man değildir; bu nedenle olabilir.

    rieke başgan konuşmasında noyştater'i istememe sebebi olarak aradığı tip oyuncunun oynayabilen bir ön libero olduğunu söylemişti. bu donk gibi anchor man, türkçe "çapa" adam istemiyorum demek. noyştater de çapa mesela. 4-3-3 oynuyorsan 2 cm arkasında oynar. donk pozisyon itibariyle oynayabilecek gibi dursa da oynayamaz ama bu tamamen kötü oyuncu olmasından kaynaklı. onu çapa konumuna sokan defansif özelliklerinin ağırlıklı olması değil, hareket etmeyi sevmediğinden o bölgede takılması.

    neyse konumuz tamamen bu değil. 4-2-3-1 oynayacak takımda geçen sene eksikliğini çektiğimiz şey top bizde iken yaratıcı adam değil, top rakipte iken yıpratıcı adam idi. dolayısıyla işbu entry'i girdiğim lucas örneğinden yola çıkarak konuşuyorum, dzemaili-selçuk ikilisinden biri ile sneijder'in olduğu takıma gelecek orta sahanın topla yaptığı işler (gol-asist) değil, topsuz yaptığı işler ve oyun içi temposu önemlidir.

    topsuz yaptığı işler önemlidir zira kural olarak orta saha top çalamaz ise takım maçı çok zor kazanır. galatasaray gibi defansı saatli bombalardan kurulu bir takımın orta sahasında oynayan bir adet oyuncunun melo gibi ön defans hattı kurabilmesi önemlidir. gerekirse gol atmasın, asist yapmasın. o işlerdeki eksiği formda bir sneijder kapar.

    burada rieke başganın aradığı ikinci özellik oyuncunun temposu. iri kıyım topçudan ziyade daha çevik bir orta saha istiyor. defansif orta saha topu kapacak ancak önündeki veya yanındaki adama da hızlıca aktarabilecek. donk'un bunu yapması 7-8 saniye sürüyor ağır ağır top sürdüğünden. aynı şekilde bu dmc, kontra seken toplarda takım genel anlamda ileride iken orta sahadaki adamı yakalayabilecek bir yerde duracak.

    bir liverpool sempatizanı olarak lucas'ı senelerdir izliyorum. rieke reyizin aradığı özelliklerin hemen hepsi kendisinde var. çok hızlı değil ama topla veya topsuz çok yavaş da değil. kırılgan orta sahamıza ilaç olabilecek kadar sert basan, istatistik dahi yapamadığımız orta sahada top çalma kategorisinde yüzdemizi ciddi şekilde arttırabilecek, 3. bölgede olmasa da 2. bölgede seri al ver yapabilecek ve ters kanada düzgünce oyun açabilecek bir adam lucas. elbette bunları türkiye standartlarında konuşuyorum yoksa adama patrick vieira demiyorum. özellikle defansif açıdan bir premier lig takımına 29 yaşındaki bir patrick vieira ne etki yapacak ise, 29 yaşındaki lucas da türkiye'de bir takımda normal şartlarda o etkiyi yapabilecektir; nitekim sonuçta burak yılmaz'ın gol kralı olduğu bir ligden bahsediyoruz.

    yalnız kendisi tek dmc olarak alınmamalıdır. burası ingiltere ve hakemler de ingiliz olmadığından kendini atan adam dolu ligimizde kart sıkıntısı yaşama ihtimali ciddi anlamda yüksektir. yönetimin planı o bölgede yedek olarak haaaaamit'i tutmak ama bana kalırsa o bölgede 19-23 yaş arasında, gelecek tecrübeli dmc kim olursa olsun elinden tutabileceği bir genç yetenek bulunmalıdır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın