• 57
    ilk olarak şunu belirteyim houston şu an nba'de en sevmediğim 2-3 takımdan biri. bu takım bu kadroyla, oyuncuların bu kafa yapısıyla batsa ben elimde patlamış mısır kıs kıs gülerim. şu da bir gerçek ki haklarında yanlış düşünülüyor. aslında berbat yönetilmeyen kulüptür. bu takımın koçunun 10 üzerinden en az 9'luk bir koç olması lazımken düzgün bir koç bulamamaları sonlarını getirmiştir. şimdiki koçları benim gözümde çöp hatta aynı bizdeki gibi oyuncuların isteği oldu diyebiliriz. skandal kısmı olarak burayı da kabul edebiliriz her ne kadar boşta çok iyi koç bulmak çok zor olsa da... geçtiğimiz sezon koçları mchale ise ilginç bir koçtu. bazı konularda iyi, bazı konularda çok kötüydü ama yine de dönem dönem takımı idare edebildi ve sırf bu bile takımın batı finali görmesini sağladı. adamlar batı finalinde golden state'e elendi. daha ne yapabilirlerdi ki?

    nba'de artık takas yapmak çok zorlaştı. çünkü takımların çoğu geleceğe yönelik yatırımlar yapıyor ve bir oyuncunuzun adı "takas edilmesi düşünülüyor" olarak çıktığında yandınız. çünkü oyuncunuzun değeri 5 olsa istisnalar hariç en fazla 3'lük teklifler geliyor.

    genel menajer daryl morey ise takas konusunda çok iyidir. her ne kadar daha çok kağıt üzerinde iyi olsa da bunları sahaya yansıtacak en önemli etken koçtur. birazdan size houston rockets'ın şu anki ve geçen seneki kadrosunu oluşturmak için yaptığı hamleleri yazacağım, siz de kendi gözünüzden değerlendirirsiniz.

    19 aralık 2014'te sadece troy daniels ve nba'de bile oynamayan sergei lishchuk'un draft haklarını verip son birkaç yıldır nba'in en iyi 6. adamlarından olan corey brewer'ı ve geçen sezon new york knicks'te harika işler yapan alexey shved'i aldılar. bence bu efsane bir hamle.

    17 eylül 2014'te alonzo gee ve scott hopson'ı verip(hopson çöp, gee de en fazla rotasyon oyuncusu olabilirdi ki günümüzde o da çöp oldu) artık kariyerinin sonlarına gelen jason terry'i ve bir tane de 2. tur draft hakkını aldılar. bence bu da iyi bir hamle çünkü jason terry 2014'te benchten gelip iyi işler başarabilecek, tecrübesiyle takıma katkıda bulunabilecek bir oyuncuydu. karşılığında da hiçbir şey vermediler desek yeridir.

    15 temmuz 2014'te ise üç takımın dahil olduğu takasta özetle trevor ariza'yı alıp ömer aşık'ı verdiler. bence bu da çok iyi bir hamleydi çünkü hem ellerinde dwight howard vardı pivot olarak. ömer'le yan yana oynamazdı. haliyle ömer'i de en fazla 10-15 dakika oynatabildiklerinden ömer'in morali de verimi de düşüyordu. iki taraf için de iyi oldu. ayrıca ariza nba'in en iyi savunmacılarından ve köşelere açılıp takıma alan yaratan(u: bu çok önemli çünkü harden'ın içeri drive etmesi en büyük hücum silahlarından, ona yer açıyor) üzerine de çok iyi ceza üçlükleri atabilen boş kalmaması gereken bir oyuncu ve hiç bencilliği yoktur oyun içinde katkısı bellidir aklı başındadır. düzen bozmaz yani. 3 numara sorunlarını da böyle çözmüşlerdi.

    2014'te hiç sevmediğim jeremy lin'den ve capinden kurtulmak için lakers'a verdiler. kötü bir hamleydi çünkü yanında 1. tur draft hakkı bile verdiler. sadece lin'i vermiş olsalar yine bir derece.

    aynı sene aaron brooks'u denver'a jordan hamilton karşılığı takasladılar. yanlış hatırlamıyorsam brooks'un sözleşmesinin son yılıydı ve imzalamayacak gibiydi. sene sonu kimse kalmayacaktı ellerinde ve aaron brooks'un salarysi düşük olduğundan sınırlı şansları vardı. mecburiyetten olsa da houston'ın zararına bir hamle oldu genel tabloda.

    2012'de ise müzmin sakat kevin martin, jeremy lamb ve 2 tane 1. tur draft hakkı verip james harden, cole aldrich, daequan cook ve lazar hayward'ı aldılar. bence bu muazzam bir hamleydi her ne kadar draft hakları verildiğinden houston'ı sınırlasa da. çünkü sene sonu howard'ı da alabilecek hale geldiler.

    son olarak geçen sezon ise detroit'in serbest bıraktığı josh smith'i 2-3 milyon dolar gibi ederinin çok daha azına kadrolarına kattılar. bu da müthiş bir hamleydi. zaten meyvelerini de topladılar.

    bu kadro kurulduğunda sıkıntı şuydu ki harden ve howard eli işte gözü oynaşta olan gerçek hayatta mal olan tipler. zaman zaman oyun zekalarına da yansıyor bu durum. ama yine de iki oyuncu da kariyerleri boyunca iyi yönetildiklerinde star-süperstar modunda oynadılar. ikisi oyun tipi olarak da uyumlu çünkü howard çok top kullanmayan, elinde çok top tutmayan, savunmaya yönelik zamanının en iyi pivotlarından. ki nba'de pivot yokluğu vardı. ömer bile nasıl değerlendi ki yıllık 15m'lik kontratlar aldı.

    guard olarak patrick beverley'i pek beğenmem ama topu hücumda harden yönlendirdiğinden beverley iyi bir hamle çünkü fiziği iyi, savunması iyi, takım oyununu bozmaz ve son yıllarda ceza şutlarını geliştirdi. daha çok ofans gerektiğinde benchten jason terry girecekti yerine. o da kabul edilebilir.

    harden en nefret ettiğim birkaç oyuncudan biri ama geçen sezon stephen curry'le başa baş mvp'likte yarışacak kadar oynadı. iyi yönetildiğinde süperstar gibi oynuyor.

    trevor ariza'yı yukarda anlattım. harika bir tamamlayıcı parça. yedeğinde corey brewer en iyi 6. adamlardan. ayrıca takıma enerji de katar.

    4 numara pozisyonu en sıkıntılı yerleri. josh smith'le iyi yamadılar öncesinde de terrence jones'tan da fena verim almadılar çünkü şutu vardı. howard ve harden rakip savunmayı içe gömülmeye mecbur bırakıyordu. zaafları olsa da güç bela idare edilebilecek durumdaydı yani.

    5 numarada da zamanında 90'lık bir oyuncu olsa ve alındığı sırada o dönemden uzak olsa da yine de bir 80'lik adam falandı howard. hep yapabilecekleri üzerinden değerlendiriliyor ama pivot yokluğunda her türlü ömer aşık'tan iyidir howard. ama tabii en azından %60-70 konsantre bir howard. ömer aşık'ın 15 aldığı ortamda maaş farkları da çok değil. ondan kalan 10-15 dakikalık sürede de motiejunas idare edebilirdi.

    geçen sezon durum buydu. bu sezon da ty lawson hamlesi en büyük hamleleriydi ve büyük hayalkırıklığı oldu. ama yine de sezon öncesi söylediğimi tekrarlıyorum mükemmel bir hamle bu da. çünkü ty lawson'ı yeni kontratlara göre çok çok düşük bir kontrata aldılar ve beverley'nin üstüne aldılar. bundan daha iyi bir hamle yapılması pek mümkün değildi. lawson'ın sıkıntısı alkol sorunlarıydı. daha önce tedavi bile görmesi sebebiyle serbest bırakılmıştı zaten yeniden yapılanlanan denver'da. sonrasında tekrar tedavi olmuştu lawson ve bu risk mutlaka alınmalıydı. çünkü sallantıda geçen son sezonunda bile lawson 15.4 sayı 9.5 asist yapmış bir isim. ty lawson saha dışı sorunları olsa da takım oyununu çok baltalamayan bir oyuncu. ama olmadı istenen verimi alamadılar.

    eldeki oyuncular sorunlu ama yönetebilmek burada önemli olan. ki bu kadroyu %100 yönetemesen de %70 verim alsan yine büyük işler başarırsın. mesela draymond green steve kerr'ün eline gelmeden önce nba serilerinde 100 üzerinden 59'luk yapılan bir oyuncuydu. potansiyeli de d-(en kötü 2.) gösteriliyordu.

    zorlu batı konferansında bu kadro şu rezalet durumuna rağmen hala play off potasında. hiç kimseyi iyi yönetemiyorlar, başlarında çöp koç var, verim yerlerde, moral yerlerde ona rağmen play off yapmaları muhtemel. neredeyse hiçbir şey feda etmeyip böyle bir kadro kurdu gm. o yüzden felaket yönetiliyorlar eleştirisine katılmıyorum. zaten nba'de zirveye çıkmak da, özellikle orada kalmak da aşırı zor. sürekli güçsüzü güçlendiren, güçlüyü güçsüzleştiren bir sistem var. bu yüzden uzun süreli net bir hegamonya göremiyoruz. sürekli bayrak devrediliyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın