• 9524
    insanlar bi'şeyler anlatmak için küfür kullanmasa keşke ama ne yazık ki her zaman olduğu gibi kolay yolu tercih ediyoruz. yazarken, günlük hayatta konuştuğumuz dilden farklı bir dil kullanmıyoruz elbette ama o konuşmalar bir kaç veya toplu olarak yapılan sohbetlerde, aile veya arkadaş grubu arasındaki kişiler ile sınırlı kalıyor. ve haliyle söz uçuyor.

    aynı düşünceler, sözlük veya benzeri diğer sosyal platformlarda yazılınca durum tamamen değişiyor. her ne kadar söyledikleriniz aynı olsa da ortam farklılığı nedeni ile tamamen somut hale dönüşüyor. ulaştığı ve zaman içerisinde ulaşacağı kişi sayısı artıyor ve o zaman kullanılan üslüp önemli hale geliyor.

    bence asıl önemlisi, bi'şeyleri anlatmaya, açıklamaya veya yorumlamaya çalışırken bunu küfür kullanmadan yapabilmek. o nedenle bazı kelimelerin daha özenle seçilmesi gerektiğini düşünenlerdenim. ha, öyle bir an olur, artık kaçınılmaz olmuştur ve ettiğin ağır söz yerine öyle bir oturur ki, ona bi'şey diyemezsin. zaten bu da ayrı bi'maharettir ama her iki kelimeden biri küfür olunca da cidden çekilmiyor.

    demem o ki, sosyal bir ortamdayız, bazı kurallar da var ama sadece kuralla, yasakla olabilecek şeyler değil bunlar. yazarken gösterilen özen kişinin yazdığına asıl değeri katar. zaten "doğal olarak" göstermemiz gereken bu özeni gösterebilirsek sorunların büyük kısmı da kendiliğinden çözülür.

    hasılı; sözlükte rahatsızlık veren ne varsa sorumlusu yine bizleriz.

    not : burada küfür veya hakaretten kasıt, herhangi bir kişi veya kuruluşu hedef alan sözler değil. zaten kimse o şekilde küfür veya hakaret edemez. gelgelelim; içinde gerek kişinin sadece kendisini bağlayan veya top, direk, zemin gibi nesnelere yönelik hakaret içeren bir entry'i de moderasyon istediği gibi silemez. varın gerisini siz düşünün.
App Store'dan indirin Google Play'den alın