• 59
    aşağıdakiler alıntıdır...

    atatürk'ün şairle ilgili ziyaret ettiği diğer yer de galatasaray lisesi’dir. galatasaray lisesi’ni üç defa ziyaret eder ve bu ziyaretlerinin temel sebebi orada müdürlük yapan tevfik fikret’tir. ilk ziyaretinde onun müdür odasına gider.` “bu onun koltuğu mu?”` diye sorar. “evet” der, okul müdürü, “buyurun, oturunuz efendim”. `“hayır” `der atatürk, tevfik fikret’in koltuğuna oturmaz ve masanın önündeki koltuklardan birine geçer. sonra da, şairle ilgili her eşyanın titizlikle korunması talimatını verir.

    her fırsatta şairi öven, onun yurtseverliğine vurgu yapan, şiirlerinden dizeler okuyan atatürk, bir ortamda yanındakilere sorar:

    “bu yurdun ve ulusun uygar dünya ulusları arasında ün ve onurla yaşayabilmesi için gereken her şeyi düşünen, yazan ve bu uğurda yaşamını feda eden şair kimdir?”

    gençlerden doğru ismi alamayınca yanıtı kendisi verir:

    `“fikret be çocuklar!.. fikret be çocuklar!.. `o bizden çok daha ilerisini gören bir insandı. ancak onu iyi tanıyanlar ve tanıyacak olanlar, benim bugün yapmak istediklerimi kavrayabilirler.!..”

    atatürk, sohbetlerinde olduğu gibi söylevlerinde de tevfik fikret’ten alıntılar yapmıştır. örneğin öğretmenlere seslenirken söylediği ve hepimizin bildiği bir sözü vardır: “cumhuriyet sizden ‘fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür’ nesiller ister.” bu cümledeki tanımlama tevfik fikret’in bir şiirinden alıntıdır, bu da şairin atatürk’teki etkisinin ne kadar büyük olduğunu göstermektedir. o şiir şöyle:

    “kimseden fayda ummam, dilenmem kol kanat

    kendi boşluk ve gök kubbemde uçar giderim.

    eğilmek, esaret zincirinden ağırdır boynuma;

    fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bir şairim.”

    galatasaraylı olmasından gurur duyulacak kişiler listesinde ilk beşte olan büyük şairimiz...
App Store'dan indirin Google Play'den alın