• 13438
    son yıllarda galatasaray takımının selçuk ve burak'lı ve selçuk ve burak'sız performansı hep tartışılmıştır. selçuk inan'ın 2 maçlık cezası * ve burak yılmaz'ın sakatlığı ile * 26 eylül 2015 galatasaray gaziantepsor maçı ile -tek maçlık da olsa- bu ikilinin takım üzerindeki olumlu-olumsuz etkisini görme şansımız oldu. bir çoğumuzu takımı daha etkili gördük sanırım. peki gerçekten öyle miydi? burak ve selçuk'un beraber sahada olduğu ilk iki iç saha maçımız ile karşılaştırıldığında (osmanlı ve mersin maçları) gaziantepspor maçının istatistikleri oldukça enteresan gözüküyor:

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    -----------------galatasaray'ın ilk iki iç saha ile karşılaştırması--------------
    --6. hafta------------------istatistik-----------------------------ilk 2 iç saha
    % 52.2----------orta alandan ileri oynama oranı----------------% 44.7
    % 32.5-----------hücum bölgesi kullanım oranı----------------- % 29.1
    20 (13)-----------ceza alanına pas--------------------------------14 (7.5)
    % 68.2-----------ceza alanına isabet oranı ----------------------% 41.3
    % 52.6-----------şut isabet oranı----------------------------------% 43.8
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    6. haftadaki gaziantepspor maçında ilk iki iç saha maçına göre tüm istatistiklerde artış gözüküyor. basitçe gözler gibi istatistikler de oyun etkinliğimizin çok daha arttığını söylüyor.

    -iki oyuncu özelinde ilerlersek ilk iki maçta selçuk %76 ve %60.7 başarılı pasla oynarken, rguez'in gaziantepspor karşılaşmasındaki pas başarısı %81. gerçi diğer maçlarda da %80'in altına düşmüyor bildiğiniz gibi. bu top kaybımız azalırken oyunda daha fazla söz sahibi olmamız demek.

    -burak ilk iki iç saha maçında %56.5 ve %61.8 başarılı pasla oynarken, beğenmediğimiz umut'un gaziantepspor maçındaki pas başarı oranı %66.7. ve bu maçta umut bulut, burak yılmaz'dan çok daha fazla pas girişiminde bulunmuş.

    -defansif açıdan bakarsak selçuk'un ilk iki iç saha maçında rakipten kaptığı toplar sırasıyla 15(7), 15(6) iken, bilal'in gaziantepspor maçında rakipten aldığı toplar 20(13). rguez ise 11(6) ile oynamış.
    aynı alanda burak 2(1), 4(3) gibi kısır bir top çalma istatistiğine sahipken gaziantepspor maçında umut'un istatistikleri bu alanda da önde: 5(4)

    -burak ve selçuk'un önde olduğu istatistik yok mu? var. nedir ? şutlar. her iki oyuncunun da şut sayısı yerlerine oynayan oyunculardan fazla.

    tabii ki bu karşılaştırmanın da tek maç üzerinden olduğunu bir kere daha belirtmekte fayda var. kaldı ki daha detaylı analiz etmek lazım. örneğin pas kanalları, koşu mesafeleri, topla buluşma noktaları vb. ancak belli başlı veriler bir şeyleri açıkça gösteriyor. eldeki verilere göre takım selçuk ve burak'ın eksikliğini pek hissetmemiş gibi görünüyor. hatta aksine galatasaray'ın daha pozitif bir takım görüntüsü verdiğini söylemek gerek. bunu ben değil istatistikler söylüyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın