• 4205
    futbol takimini rakibi fenerbahce'yle kiyaslayinca...

    kalede galatasaray ustun. beklerde caner, gokhan, hasan ali, sener'le fenerbahce ustun. stoperlerde asagi yukari ayni ayar. galatasaray'in gucu ve hava hakimiyeti eksik, fenerbahce'nin teknik kapasitesi ve hizi. orta sahada meireles, ozan, topal, josef'e karsilik selcuk, bilal, hamit, jem... fenerbahce ustun. kanatlarda nani, markovic, alper, volkan'a karsilik podolski ve yasin. fenerbahce ustun. 10 numarada sneijder ve diego. galatasaray ustun. forvette van persie, fernandao'ya karsilik burak ve umut. fenerbahce yine ustun. yani kadroda kaleci ve 10 numara disinda rakibinin onunde oldugu bir pozisyon yok galatasaray'in. hem de ilk 11 degil, tum kadro olarak.

    teknik direktorlerde asagi yukari ayni diyelim. fenerbahce'nin yonetimi galatasaray'dan daha etkili, guclu. fenerbahce ayni zamanda finansal olarak daha guclu gorunuyor, zira galatasaray ihtiyaci olmasina ragmen kurus harcayamadi bu sene. daha genis pencereden bakalim. fenerbahce 2004'ten beri 1 sezon haric hep ilk 2'de bitirmis ligi. galatasaray ise basarilarina ragmen ucuncu, besinci, sekizincilikler yasamis. galatasaray defalarca finansal krizler yasamis. bugun yine yasiyor. amator branslarda galatasaray fenerbahce'nin gerisinde. stat konusunda ilerisinde degil.

    gecmiste hatalar yapilirken soyleyeni coktu- gun gelecek hepsinin diyeti odenecek diye. galatasaray bugun burak ve selcuk'a verdigi sacmasapan kontratlarin bedelini oduyor. hajrovic, burdisso, ontivero, veysel, salih, koray, umut gundogan'li 2014 ocak'inin bedelini oduyor. olcan, tarik, pandev, sinan, dzemaili'li 2014 yazinin bedelini oduyor.

    ***

    galatasaray 2011'de dibe vurdugunda cok karamsardim. buraya da yazmisimdir muhtemelen- galatasaray icin gelecek hic iyi gozukmuyor ve 5 sene daha bu kaostan cikabilecegini sanmiyorum, taraftar tekrar sabirli olmayi ogrenmeli diye. yanildim, aysal'in baska bir plani vardi.

    aysal'in kendisi cok avrupai'ydi ama galatasaray girdaptan cikisi "turk usulu" yapti. hazir yildizlara paralar verildi, selcuk, burak, hamit, sneijder, drogba gibi maksimum 3-5 senelik oyunculara cok ciddi yatirimlar yapildi. bu surecte genc yerliler ise hep rakiplere birakildi (alper, gokhan tore, vesaire)... 2 seneye yayilan cok ciddi harcamalarla basarilar kazanildi. ancak bu surdurulebilir degildi, hele ki yola cikilan yonetim ve teknik ekip bir bir kopmaya baslayinca. bugun eylul 2015'ten geriye bakinca, 2011 eylul'de aysal ve terim'le baslayan o donem artik kapandi. 4 senede 3 sampiyonluk, 3 sampiyonlar ligi katilimi, 1 ceyrek final, 1 kez gruplardan cikma, turkiye kupalari ve super kupalarla dolu guzel bir donemdi. ama galatasaray yine dogru yonetilemedi ve bu noktaya gelindi.

    ozeti 20 senede ikinci kez yasanan 4 senelik ustunluk periyodu. sonu ise yine ayni:
    1. ekonomik kriz ve kuculme
    2. taraftarin ciddi mutsuzlugu ve vizyonsuzluk suclamalari
    3. yonetim, teknik ekip ve oyuncu sirkulasyonu

    96-02'yi yasayip sonra 02-08'i yasayanlar hikayenin benzerliginin farkindadirlar.

    bugunu daha farkli yapan ise- elde hicbirsey kalmadi artik. terim bir opsiyon degil. bir hakan sukur, hasan sas, bulent korkmaz, ergun penbe yok kadroda, onu gectim bu isimlerin bir umut isigi olarak geri donmeleri de mumkun degil. bir kalli mucizesi daha yok.

    kisacasi bitti. hepsini afiyetle yedik, tukettik.

    ***

    galatasaray kulubunun 2011'de yuzlesmekten unal aysal'la kactigi canavar yine karsisinda: uzun vadeli plan, cozum ve basariya gidecek yol cizilmeli artik. bu sefer kacacak yer kalmadi. dursun ozbek'in bu olmadigi ortada.

    galatasaray'in tek cozum yolu galatasaray divan kurulunda oturanlarin kendilerini tahttan indirmelerinden geciyor. sozumona fransiz kulturuyle yogrulmus bu guruh, "liberte, egalite, fraternite"ye gelince bol keseden atmasini cok iyi bilmelerine ragmen nedense kulubu kendi ellerinde tutmakta ve halka acmamakta cok ciddi israrcilar. bundan daha az fransiz bir yaklasim olamaz herhalde! "soyluluklari" tamamen 18 yasindan once gittikleri bir liseden gelen bu guruh 18. yuzyilda fransiz soylularinin hatalarini daha iyi anlamistir sanardim, hayir, guc insani kirletiyor demek ki.

    bu duzen degismedikce galatasaray yoneticilerini ulkeden, hayattan, ve gerceklerden tamamen kopuk, taraftarin nabzini tutmaktan aciz bir havuzdan secmeye devam edecek. bu kisiler 90'lardan beri vizyon gostermekten cok uzak- galatasaray bir avrupa kulubu olmak yerine para sacan bir arap kulubu gibi artik. altyapisi yok, kulturu ve oyun anlayisi oturmamis, 5 senede bir batip cikan ancak borclari surekli artan, calaninin ve hirsizinin at kosturdugu, icinden curumus bir organizasyon galatasaray. o yuzdendir ki son 20 senedir riva da riva, galatasaray adasi hala ayni meseleler haciyatmaz gibi konusuluyor.

    ***

    budur beyler gercek. taraftarin onundeki tercih de su: bugun siz vizyoner baskan, vizyoner teknik direktor istiyorsunuz. o vakit emre colak'i, hamzaoglu'nu yuhalamayi birakin, siz de vizyon gosterin. galatasaray'da devrim vakti geldi, geceli 20 sene oluyor, ve bu durumda futbolcu yuhaliyorsaniz kusura bakmayin ama daha yuhalamaya cok devam edersiniz.

    bu duzeni bir padisahin yikacagini saniyorsaniz, yaniliyorsunuz.
    bu duzeni ancak galatasaray taraftari yikabilir. tabi o vizyonu, cesareti, inanci varsa.

    o vakit gelene kadar ayni teraneyi izlemeye devam. haydi bakalim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın