• 4161
    türkiye'nin en fazla taraftara sahip olan kulübü. türkiye'nin yurtdışında en fazla sempati ve bilinirliğe sahip kulübü.

    bu iki statement'ın aslında ne kadar büyük bir potansiyel barındırdığının şu sözlükteki herkes farkında. galatasaray spor kulübü genel kurul üyeleriyse değil. çünkü asıl potansiyelin taraftar olduğunun farkında olsalar her seçilen taraftardan bu kadar kopuk bir iletişim statejisi ya da stratejisizliği yürütmez.

    bu kulübün tüm organizasyonunun yeniden oluşturulması gerekiyor.

    futbol, basketbol, voleybol ve diğer amatör şubelerin bütçelerinin belirli bir çerçevede kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerle belirlenip stratejilerinin oluşturulması gerekiyor. bu stratejinin taraftara doğru bir şekilde "pazarlanması", anlatılması gerekiyor. yöneticilerin bütçeyi ortaya koyduktan sonra kullanma yetkisini daha önce o sporlarla ilgilenmiş gerçek vizyoner profesyonellere bırakması gerekiyor. bu isimler, cüneyt tanman gibi silik karakterler değil avrupa piyasasına hakim, pazarlık yapma kabiliyetinde insanlar olması gerekiyor.

    bu profesyonellerin de her seçilen tarafından değiştirilmemesi de asıl önemli nokta tabii ki.

    gsstore'un feshedilip işini adam akıllı yapacak, mümkünse yönetimdeki hiçbir iş bilmezle bağlantısı olmayan bir firmaya devredilmesi gerekiyor. adamlar her sene siyah/beyaz t-shirt sağ kola sarı şerit, sol kola kırmızı şerit koyup tasarım sıçıyor. bu atletten bozma t-shirt'leri 30-40-50 tl'ye taraftara kakalıyor. taraftarı cezbedecek herhangi bir ürün ortaya koyamayan bu oluşumun organizasyonu o kadar sorunlu ki milyonlarca lira değerindeki formalar ve diğer mallar depodan yok olup uçuyor ve her sene istisnasız zarar yazıyor. nike, adidas gibi bir t-shirt'e 80 lira isteyen mağazalardansa, (farazi konuşuyorum) de facto gibi düşük delire ürün üreten firmalarla anlaşıp kar paylaşımlı bir strateji yürütmek daha mantıklı bile olabilir. bu işlerde uzman değilim ama işin uzmanları daha yüksek gelir elde edilebilecek çözümleri bulması da çok zor değil.

    not: bu kulüp ben kendimi bildim bileli spor, spor ekonomisi, sportif iş geliştirme konularında bir avuç iş bilmez tarafından yönetiliyor. buna rağmen 2 avrupa kupası 20 şampiyonluk ve 16 türkiye kupası kazandı. bu potansiyel, bu winner'lık doğru düzgün bir yapılanmayla, profesyonellikle yönetilirse bu kulüp illa ki şampiyonlar ligi'ni kazanır. çok da zengin olur. ama böyle değil.
App Store'dan indirin Google Play'den alın