• 1
    wrx, ya da world rx olarak da bilinir. en kıran kırana geçen motorsporlarından birisidir. yarışlar karma pistlerde (toprak+asfalt) yapılır.

    araçların özellikleri şöyle;

    wrx araçları 4 çeker, 600 beygir ve 900 nm torka sahip ve bu sayede 0'dan 100'e 2 saniyeden daha kısa sürede tırmanabiliyor. motor hacmi 2500 cc, ağırlığı 1300 kilogram, manuel geçişli beş veya altı hızlı şanzımanı var.
    ford fiesta st, subaru wrx sti, citroen ds3, volkswagen beetle, chevy sonic ve hyundai veloster turnuvadaki yüksek profilli araçlar.

    format ise şöyle. her yarıştan önce serbest antrenman turları oluyor. ardından 4 tane eleme oluyor. her bir eleme 4 turdan oluşuyor ve maksimum 5 araç aynı hizada yarışa başlıyor. ilk eleme turuna kurayla çekilen sırayla başlanırken, ikinci eleme turundan itibaren de ilk turdaki sıralamalara göre çıkılıyor. ilk elemeler sonucu pilotlara 50, 45, 42, 40, 38 şeklinde puan veriliyor. bu puanlara göre yarı final yarışlarına geçiliyor. elemelerde en yüksek puanı alan 12 yarışçı yarı finallere kalabiliyor. yarı finaller 2 adet 6 tur şeklide yapılıyor ve her bir yarışın ilk üçü finale katılmaya hak kazanıyor. finalde 6 adet yarışçı, en yüksek puanı alandan en düşük puanı alana doğru sağdan sola ikişerden üç sıra halinde yerlerini alıyor. final yarışı da 6 turdan oluşuyor. final yarışının kazananı yarışın da kazananı oluyor. final yarışında 1 adet joker tur hakkı (ki bu opsiyonel) bulunuyor ve bu joker turu yarışçının turuna 2 saniye ekliyor. eğer yarıçşı joker turu atmazsa elemelerde 30 saniye ceza alıyor, yarı final veya finalde ise yarışçı son sıraya düşülüyor ki bu da puanını etkiliyor.

    puanlama olayı ise şöyle. ilk elemelerde sürücülere 1. kişi 16, sonuncu 1 puan alacak şekilde, yarı finalde 1. kişi 6, sonuncu 1 puan alacak şekilde, finalde ise 1. den 6. ya doğru 8, 5, 4 ,3, 2, 1 şeklinde puanlar veriliyor. böylece bir yarışta maksimum 30 puan alınabiliyor.

    tanıyabileceğiniz bazı wrx'çiler ken block, nelson piquet jr, petter solberg.

    2015 takvimi şu şekilde;

    http://www.rallycrossrx.com/calendar

    buradan hangi pistlerde olduğunu da görebilirsiniz.

    2 ekim 2015 tarihinde de istanbul park'ta sahne alacak.

    bir kez daha sözlüğümüzde pek sallanmayan bir motorsporunda sizinle birlikte oldum. bir dahaki seferde görüşmek üzere.
App Store'dan indirin Google Play'den alın