• 1193
    nereye yazacağımı bilemedim. buraya yazayım dedim. bugünkü seçimde çıkarılabilecek sonuçlar;

    1- ak parti % 40 gibi yüksek bir oy almasına ve seçimi 1.parti olarak bitirmesine rağmen 13 yıllık iktidarını kaybetti. en azından tek başına iktidar olamayacak artık. bunun nedenlerinin başında erdoğan'ın cumhurbaşkanı olmak istemesi nedeniyle partiden ayrılması ve kendinden sonraki lider seçiminde yanlış yapması gösterilebilir. partiden ayrılıp tarafsız olması gereken bir makama geçmesine rağmen, tarafsızlığını alenen bozup ak partinin yanında olunca, bunun yanında toplumun temel dinamiklerine aykırı söylemlerde bulununca ak parti tabanından şiddetli bir uyarıya maruz kalmış oldu. ak partiye kızıp onu uyarmak amacıyla başka partilere oy veren seçmenlerin büyük çoğunluğu şu an pişman olsa da ak parti yönetiminin gereken dersi alması hedefine ulaşıldı.

    2-chp % 25 bandında kaldı. tarihinin en renkli ve geniş kapsamlı propagandasına rağmen bırak iktidar olmayı %30'u bile geçemeyen chp, bundan sonra iktidar olabilme hayalini kurmaktan vazgeçmeli. ülke yapısının % 70-75'inin sağ çizgide olduğu gerçeğiyle yüzleşmeli, en fazla koalisyona ortak olabileceğini, bunun dışında ebedi ana muhalefet olarak kalacağını öğrenmeli. olmuyor işte ne yapsalar bu millet onları 1.sıraya koymuyor.

    3-mhp ise aldığı %17'lik oy oranı ile oylarını artıran 2 partiden biri oldu. bu onlar için büyük bir başarı. ama onların da tıpkı chp gibi ulaşabilecekleri top noktası burası. bunun da üstüne çıkmaları imkansıza yakın.

    4-ve hdp. seçim öncesi birçok seçmenin gönlünde 2.parti konumundaydılar. özellikle ak partiye kızan seçmenler 2.tercih olarak buraya yönelirken, chp tabanından da barajı geçmeleri konusunda ciddi destek ve oy aldılar. şimdi samimiyetleri ve gerçekten bu ülkenin birliğini, beraberliğini ne kadar istedikleri ortaya çıkacak. aldıkları %13'lük oranın yarıya yakını emanet oylar. agresif ve yapıcılıktan uzak olurlarsa bir sonraki seçimde tekrar baraj altı kalmaları muhtemel.

    son olarak hükümet senaryoları üzerinde duralım. ak parti mevzuat gereği hükümeti kurma yetkisini alacak. ancak tek başlarına hükümeti kuramayacakları için mecburen diğer 3 partiden biriyle anlaşma zemin arayacak. mhp hiçbir şekilde herhangi bir koalisyona dahil olmayacağını deklare etti. hdp'de ak partiyle koalisyona kapalı olduğunu açıkladı. geriye bir tek chp kaldı. chp'nin de ak partiye yanaşacağını düşünmüyorum. ak parti 3 partiyle de uzlaşamayınca bu sefer yetki chp'ye geçecek. tek ihtimal chp-mhp-hdp koalisyonu olacak. ancaaaak hdp ve mhp asla biraraya gelmeyeceğinden böyle bir koalisyon kurulma ihtimali de çok zor görünüyor.
    eninde sonunda iş erken seçime kalacak. ve takribi 3 ay içinde yeniden sandığa gideceğiz. son parağrafta anlattığım şeyler siyasi arenada değişebilir. biraraya gelmez denilen partiler ittifak kurabilir. bakalım hep beraber göreceğiz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın