• 821
    metropolis
    http://www.imdb.com/title/tt0017136/

    (bkz: nasıl anlatalım bu filmi şimdi size) :(

    tarihin en iyi ve en kaliteli filmlerinden biri. 1927 yapımı. alman filmi. yalnız bu filme eski diye olumsuz ön yargıyla yaklaşana çok sert karşı çıkarım. çünkü film kafa olarak da düşünce olarak da hatta iddia ediyorum film yapımcılığı konusunda günümüzden bile ilerde! abartmıyorum. özellikle kafa olarak günümüzden bile net ilerde. zaten hazine gibi bir film, eksiksiz olarak daha yeni, yakın zamanda bulundu. eksik yerleri vardı falan.

    tarifsiz bir film. her gördüğümde nasıl yaptınız abi bu filmi?!! diyorum. neyse filme geçiyorum. film gelecekte geçen duygusal bir bilim kurgu. duygusal olduğu kadar düşünsel bir film, eleştirel bir film. insan hakları, çalışma koşullarının ağırlığı, eşitlik gibi konuları da ele alıyor. aynı zamanda distopik bir film. ayrıca sistem eleştirisi filmi. taa o dönemdeki endüstriyelleşmeyle adamlar geleceği görüp geleceği bile eleştiriyor. çok acayip bir şey. kafa olarak 100 yıl önümüzde belki de film. bu filmi uzaylılar yapmış olabilir. :( bilim kurgunun filmlerinin atası.

    gelecekte geçiyor demiştik filme. iki ayrı dünya var. yeryüzündeki dünyada "üst sınıf(!)" insanlar yaşıyor. zenginler falan. güllük gülistanlık bir yer. yer altında ise normal halk, işçiler falan çok kötü şartlarda yaşamaya çalışıyor. orası da tam tersi tabii... zenginler aşırı zenginleşiyor, fakirler aşırı fakirleşiyor(tanıdık geldi mi?!). daha sonra şehir kurucusunun oğlu bir şekilde alt dünyaya gidiyor ve orada bir öğretmene aşık oluyor. bugüne kadar o dünyayı hiç bilmeyen şımarık züppe kahramanımız bir anda hayatın gerçekleriyle karşılaşıyor. ki sonra çok acayip şeyler oluyor. kıyamet falan da konu alınıyor. yani konusunu anlatmak mümkün değil. çok acayip şeyler oluyor filmde sonrasında...

    tekrar tekrar soruyorum nasıl yaptınız bu filmi abi? bakın fragmanları atıyorum. fragmanları izleyince neyden bahsettiğimi daha net anlayacaksınız.
    https://www.youtube.com/watch?v=ObM0drwTshA
    https://www.youtube.com/watch?v=GrFBId1b8U0
    https://www.youtube.com/watch?v=ZSExdX0tds4

    1927 yılının(hatta 1926) teknolojisini bir düşünün. böyle bir bilim kurgu yaratacaksınız. bambaşka yeni 2 dünya bambaşka sayısız mekan, alet, fabrika, makineler falan yapacaksınız. inanılmaz bir şey.

    dediğim gibi tarifsiz bir film. mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. hem çok düşündürecek, hem eğlendirecek, hem duygulandıracak, hem merak ettirecek hem de çok şaşırtacak bir film. yorumlarınızı beklerim, iyi seyirler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın