• 33
    kadro muhendisliginde bahsetmek istiyorsaniz bakmaniz gereken oncelik elindeki oyunculardan hangileri kesin kalacak, performansina bagli kalmaksizin oynayacak, hangi verilerinin acil yukseltilmeye ihtiyaci var bunlari degerlendirmek. bu baglamda selcuk, melo, sneijder ve burak takimin degisilmezi gibi gorunuyor. melo'dan daha iyisini 20 milyon euro'ya buluruz, sneijder'den daha iyisini bulsa real madrid alirdi. selcuk ve burak yerine cok daha verimli oyuncular alinabilecek olsa da bunlar degismeyecegi icin merkez orta saha ve forvet icin acil bir buyuk transferden bahsetmek dogru olmaz. firsat transferi (drogba gibi) ya da kanati yedekleyebilecek bir hizli genc forvet dusunulebilir en fazla. degismeyeceklere baktiysak acil ihtiyaclara yani yukseltimesi gerekli verilere bakalim.

    takim savunmasinin en fazla aksadigi konular hava topu (kenar ortasi da degil, bildigin karsidan bodozlama gelen top) ve beklerin ikiye bir kalmalari. hava topu icin cozumu chedjou yanina bir adam olarak dusunebilirsiniz dogru. fakat elinde maliyeti daha dusuk ve genc semih varken sol stoper bakip semih'i sag stopere cekmek cok daha mantikli olacaktir. yani ilk acil ihtiyacimiz hava hakimiyeti olan sol stoper diyebiliriz.
    beklerin sorununa gelirsek: sol bekteki sorun onunde oynayan yasin'in cizgi savunmasini sevmemesi. sneijder oynadiginda da sneijder cizgi savunmasi yapamiyordu. bir tek 4-4-2 oynandiginda emre oraya kosuyordu fakat o da cizgi savunmasinda iyi degil. bu nedenle sol beke kimi koyarsan koy ikiye bir kaliyor. burada sikintimiz su: sol bek kim olursa olsun sonuc degismeyecegine gore onundeki oyuncuyl ya da stratejiyle ilgili bir seyler yapmak gerekiyor. yasin de bu performansi ve istegiyle yerine ancak cok pahali bir adam almak gerekir ki bruma, aydin, emre, burak, sneijder ve olcan da orayi yedekleyebilirken buraya transfer yapmak israf olacaktir. yapilabilecek tek sey yasin'e cizgi savunmasj konusunda calisma yaptirmak.
    sag bekteki sorun ise daha vahim. takimda sag cizgi oyuncusu yok. bruma mecburiyetten oynuyor fakat sabri cok dengesiz oynadigi icin kanat asla guven vermiyor. takimin belki de en acil ihtiyaci sag cizgide. elimizde sag bek icin tarik sabri salih varken 4. transfer luks. bunlardan bir ikisi gitmeli sonra yabanci ve 28 yasindan buyuk mumkunse kuzeyli ya da dogu avrupali.
    sag on icinse guney avrupali ya da alman/hollanda'li hizli ve 24 yas alti mumkunse cift ayakli biri.

    merkez orta sahaya transfer cok zor demistim. ancak yekta da gonderilirse selcuk, hamit, melo, emre'nin yanina 22 yas alti bir fransiz fena olmayabilir.

    ozetlersek, aciller: sag cizgiye transfer, sol stoper.

    sadece bu transferler bile yeteri olacaktir fakat avrupada basari istiyorsak ikincil ihtiyaclar: santrofor, merkez orta saha.
App Store'dan indirin Google Play'den alın