resim
Armindo Tué Na Bangna
Takım:Braga
Mevki:Sol Kanat
Yaş:29
Boy:1.73
Uyruk:Portekiz
  • 2970
    umut bulut top sürmede ve kullanmada eksik demek, sabri defansif anlamda yetersiz demek, semih hava toplarında çok etkili değil demek ne kadar normalse bruma'nın futbol zekasının düşük olduğunu söylemek de o kadar normal. maçları gözüyle izleyen her adam bunu net olarak anlar. karar noktalarında bu adam sürekli, ama sürekli yanlış kararlar veriyor. nerede çalıma gireceğini, nerede içe kat etmesi gerektiğini, nerede arkasındaki adamla atak yapılandırması gerektiğini, nerede orta yapıp şut çekmesi gerektiğini hiç bilmiyor. buna da genel olarak "futbol zekası eksikliği" denir. bunları giderebilir mi ? pekala giderebilir. yaşı genç, öğrenmeye istekli ve ortam müsait. peki bu ışığı veriyor mu ? hayır vermiyor.

    evet rinus michels'le total futbol efsanesini yaratanlardan birisiyim.

    edit: "futbol zekası düşük" dış ülkelerde de kullanılan ve futbolda var olan bir kavram. hava toplarında kötü olmak, top tutamamak kadar normal bir olumsuz özellik. benim açıklayabildiğim 3-5 şey yüzeysel örnekler. derinlemesine veya görsel desteklerle de açıklanabilir elbette ama şuanda yapmam mümkün değil.

    nasıl ki şutları cılız olan bir futbolcu şutlarını geliştiriyorsa, hava toplarında yetersiz bir oyuncu zamanla bu açığını gideriyorsa, futbol zekası eksik olan bir oyuncu da sıkı çalışmayla bunu giderebilir. futbolcuda olması gereken bir özelliktir ve elbette geliştirilebilir.

    ronaldo'nun bir maçta yaptığı tercih hataları, penaltı kaçırması vs. futbol zekasının eksikliğiyle açıklanamaz tabiki. çünkü zaten bu konuda kendisini kanıtlamış birisi. onunki daha çok hırstan, stresten veya -bana göre- egodan- dolayı yapılan hatalar. ronaldo'nun da manchester united'daki ilk maçlarını izleyince "adam nereden nereye" gelmiş diyeceksiniz. bunu sadece geliştirdiği fiziği, şutları, hava hakimiyeti, hızı, deparı vs. için demeyeceksiniz. çünkü bunları geliştirirken futbol zekasını da geliştirdi. hatta sir alex'in: " çok kıymetli bir parça. elbette yolun çok başında. fiziki yönden ziyade mental yönlerine ağırlık veriyoruz." açıklaması var. kastettiği şey sanırım psikoloji, matematik alanında gelişme sağlaması değildi. futbol zekasını geliştirmesi gerektiğini kastetti.

    örneklerle açıkladım ki sonra "bu ne artistlik böyle rinus michels, hava, afra tafra" falan denmesin. saygılar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın