• 3
    galatasaray sözlükte kullanılan bir söz öbeği.

    benim düşünceme göre bunu söyleyen arkadaşlar da bunu anlamayan arkadaşlar da kendi çaplarında haklılar.

    tanım yapmak gerekirse,

    kalede; kritik anlarda kritik kurtarışlar yapabilen. muslera, mondragon gibi, mesela volkan pek o seviyede değil neden çünkü bazı lokal maçlarda çoşsa da üst düzey maçlarda, kritik anlarda acayip hatalar yapabiliyor. muslera'ya, mondragon'a o anlarda güvenebilirsin sana hiç şansın olmayan bir maçta puan aldırabilir.

    savunmada;
    mesela chedjou bu ayarda değil, neden bazı maçlarda o da çoşuyor, inanılmaz müdahelelerde bulunuyor , bunlar gözümüze giriyor fakat en önemli anda en kritik maçta topu bir elliyor ondan sonra el sallıyorsunuz. fakat bruno alves'de bunu göremezsiniz, takımınızda o varsa belki kırmızı görme riski vardır ama sahada olduğu sürece en kritik anda aklınıza bruno alves gelir ve rahatlarsınız. chedjou geldiği zaman rahatlamazsınız acaba mı dersiniz.

    ortasahada; selçuk inan ve melo'ya bakalım mesela.
    selçuk inan sezon boyunca genel olarak istikrarlı bir performans sergiler ama kritik anlarda onu hiç görmezsiniz, sorumluluktan kaçınır, top benden gitsin diye oynar, baskı altında kritik anda doğru kararı vermekte zorlanır ancak melo, ligin çoğu maçında rolanti oynamaya çalışır ortaya pek çıkmaz fakat maç 1-0sa falan son anda müdahele eder, en kritik maçta en kritik anda yarım pozisyondan veya duran toptan gol yapmanı sağlar. rakibin kilit oyuncusunu sindirir, ya gol atar ya attırır ya da en kritik anda çok enteresan bir hareketle takımı hareketlendirir.

    forvette;
    burak'ı ele alalım 50 tane de gol atabilir ligde ama yine en kritik maçta senelerce kazanamadığın deplasmanda çok rahat pozisyonda topu auta atar, yarım pozisyondan gol çıkarman gereken maçta o golu yapamaz. fakat orta seviye maçlarda en az 10 pozisyona girer 3ünü atar. üst düzey maçta ise o kadar pozisyona giremez, girdiği 2-3 pozisyonu ise çoğu zaman gol yapamaz.
    bir de webo'ya bakalım, maçta uyur gezer, iki kafa topu indirir en fazla, nerdeyse sahada yoktur ama maç 0-0 giderken uyanık olur bakar stoper çıkmış hemen topu havadan ister kontrol eder öyle bir pas çıkarır pozisyonsuz maçı 1-0 alırsın, aynı şekilde yokları oynadığı maçta duran topa 90 artılarda bir yükselir maçı kopartır. 3 puanı sana yazar, 4-0 yendiğin maçta webo yoktur, 1-0 yendiğin maçta vardır.

    bence bir futbolcuyu üst seviye yapan özellik yaptığı istatistik değil, kendisine en ihtiyacın olduğu anda ortaya çıkmasıdır. en azından ortaya çıkacağının güvenini sana vermesidir. sahada burak olduğu zaman bilemiyorsunuz her şey olabilir 3 tane de atabilir, salak suluk 10 tane de kaçırabilir, ama webo oyuna girerken fenerliler "heh şimdi atarız işte" diyebiliyorlar.

    bence genel olarak fark budur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın