• 590
    (bkz: uğur meleke/#1689110)

    degisik seyler yapmaya calisiyor. herkesin yazdiginin disina cikip farkli bir farkindalik yaratmaya calisiyor. fakat o kadar ozensiz ve altini doldurmadan yapiyor ki oylesine yapmis ve farkli bir sey demis olmak icin yapmis gibi geliyor.

    z jenerasyonu ile ilgili yazi yaziyorsun guya ama karakter olarak bahsettigin y jenerasyonu z degil, z jenerasyonunun baslangic yili da 1990 sonrasi degil 2000 sonrasi. madem bilgi katmak istiyorsun, cikarim yapmissin kendince, bari adam gibi arastir yanlis bilgi koyma yazina.

    ne soylemeye calistigini anliyorum, soylediginde bir mantik var. maalesef bastan sona yanlis yazilmis bir yazi.

    son soz: z jenerasyonuna laf sokmus fakat z jenerasyonunun, farkindalik acisindan y jenerasyonundan cok daha iyi oldugu soylenir. cunku biri ilk x kusaginin komformist cocugudur, digeri in-betweeners kusaginin gozu acik cocugudur.

    edit: lancaster ve stillman'in 2002'deki "alademik" calismasina gore gen y 1980'de baslar 1999da biter. z kusagi 2000'de baslar. 2002deki bu calisma y kusagini tanimi oturu eksik kalindigi dusunuldugu icin (cunku lancaster ve stillman'in calismasi benim kusagimi belirtmemis, y kusaginin icinde saymistir) 2009 yilinda wessel ve steenkamp yeni bir calisma yayinlar ve buna gore y kusagi 1982'de baslar 1999'da biter.

    akademik olarak jenerasyon belirlemekle marketingcilerinki ayni olmadigi icin kafaniz karisiyor. akademisyenlet toplumsal olaylari ve jenerasyonun karakteristik degisimine bakarken, marketingciler jenerasyonun tuketim aliskanliklarini belirleyecek degisimlere bakar.

    z kusagi milenyum sonrasi kusaktir, y kusagina millennials denmesinin sebebilerinden biri milenyumun son kusagi olmalari. yani z kusaginin mantiken de 2000 oncesi dogmasi imkansiz. marketingciler tuketim aliskanligina baktigi icin demografik yaklasimlari farkli.

    onemli olaylarla jenerasyon olusmasini baby boomers'in ilk yilindan anlayabilirsinix 1946*
    baby boomers: 1946-64
    gen x: 1964-78
    in-betweeners: 1979-82
    gen y: 1982-1999
    gen z: 2000-present

    herseyin disinda jenerasyon tanimi da yanlis ugur meleke'nin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın