• 80
    bilgisayar oyunlarinda bir shotgun'in menzili dusuk gosterilir ancak gercek hayatta 60 metreye kadar aktif etkin halde olup bazi buckshot sacmalarla 300 yard'a kadar etkin olabildigi soylenmekte, yani yaklasik 290 metre!.

    bu sabah usenmedim birdshot (icinde minik minik 50-60'dan fazla sacma olan) ve buckshot (icinde 8 ile 15 arasi buyuk sacma olan) fiseklerin menzili ve sacilma izleri uzerine makale okudum. bunlardan anladigim kadariyla 20-25 metrelik mesafede turkiye'de bizim kullandigimiz fisekler (buckshot) bu olaydaki kadar dagilmadigi gibi hizini ve buyuklugunu dusunursek cami delip gecmesi gerektigi ortaya cikiyor.

    bir buckshot pellet'in cikis hici 1200 fps'ymis. normal bir tabanca kursunun cikis hizi ise 1055 fps. bu yuksek hiz bize yeterince bilgi veriyor olmali.

    suradaki yazida bilgisayar oyunlariyla gercek hayatin farkini gorebilirsiniz. oyle 25 metrede dagilip ise yaramaz hale anca oyunlarda gelir: http://tvtropes.org/...in/ShortRangeShotgun

    ekstra bir bilgi olsun diye dick cheney'nin icinde bulundugu bir avcilik kazasi hakkinda bir azi. burada kullanilan kucuk sacmali birdshot. yani bu olaydaki gibi 9'lu sacma atan bir buckshot degil. buna ragmen dagilma araligi cok az. yani 25 metreden atilip 1 metre aralikla iz birakilmayacagina bir ornek olabilir: http://www.myscienceproject.org/shooting.html

    burada da mesafe ile ilgili bazi bilgiler yazilmis: http://www.shootingillustrated.com/...its-the-math-stupid/
    https://answers.yahoo.com/...0081118164221AACZKC9

    burada da birdshot, buckshot ve slug (bizim domdom kursunu gibi) hakkinda kisa bilgiler: http://www.gunnersden.com/....shotgun-shells.html

    simdi tekrar otobus camina bakalim: http://i.sabah.com.tr/...04/1428177884361.jpg

    goruldugu gibi carpma yerleri fazla genis bir sacma icin. capi 4-5 cm'den genis bir cisim ancak bu kadar genis alanli carpma noktasi olusturur. bunun disinda hadi diyelim uzaktan tufekle ates edildi ve sacmalar cok dagildi. iyi guzel de sacma dagilsa bile kursunun falso almasi bir tek "wanted" filminde gordugumuz bir sacmalikti. camin sag kosesindeki izler belli ki farkli bir aciyla olusmus. bu da tufek iddiasini curutur cinsten bir gerceklik.

    su resimde: http://cdnimage.zaman.com.tr/2015/04/05/bus.jpg
    carpma noktasi gayetbelli oluyor. goruldugu gibi carpma alani fazla genis. bir sacmanin olusturacagi turden bir carpma alani degil.

    diger teori soforun yanindan gecerken yakin mesafeden tekrar ates edilmesi, bu nedenle camin kirilip sofore zarar verdigi soylendi. simdi su resme bakiyoruz:
    http://www.bursahakimiyet.com.tr/...068d6e1f1b5e494f.jpg

    goruldugu gibi adamda hicbir sacma isabet darbesi soz konusu degil. sacma yaralanmasi icin dick cheney'nin karistigi av kazasi resimlerine tekrar bakin. birden fazla noktada nasil bir iz biraktigini goreceksiniz. kisacasi sofore yakin mesafeden dogrudan bir atis soz konusu bile olamaz.

    bu bilgiler isiginda hala otobusun camlarinin tufekle vuruldugunu iddia edeniniz var mi? varsa teoriniz nedir bu gercekliklerle ilgili. 25 metreden tufek vuramaz demeyin, oyle boyle vurmaz, kirar parcalar. 1200fps hiz bu, boru degil.

    edit: ispat edilmeye calisilan, her toplumsal olayda oldugu gibi bunda da kamuoyunu yaniltip boylesine berbat bir olaydan cikar saglanmaya calisilmasi ve bizleri gerizekali yerine koymaya calismalari. suratiniza bakip her firsatta size "enayisiniz" denmesi hosunuza gidebilir, benim gitmiyor. artik katlanamiyor bu ulkedeki yuzsuzluge. acidan prim yapmaya calisan insanlar canimi skiyor. ali ismail korkmaz'dan sonra bunu da yapiyor adamlar. hosunuza gittiyse devam edin, afiyet olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın