• 453
    scouting olayının işin kalbi olduğu oyun. özellikle uzun soluklu kariyer yapanların sonuna kadar faydalanması şart. eski fm'lerden farklı olarak artık scout'larınız iyi bildikleri bölgelerde sizin için oyuncu arıyor ve raporluyor. siz de burdan birkaç iyi genç yetenek yakalayabiliyorsunuz ama bu işin %10'u bile değil...

    - öncelikle scouting network seviyenizi olabildiğince genişletmek için farklı bölgelere hakim scout'lar aramalısınız. yani arama kısmına girip en yüksek potansiyel ve mevcut yetenek ölçebilen scout'ları sırayla getirmek yerine, nispeten düşük özellikleri de olsa dünyanın her yerinde hakim olmanızı sağlayacak ekibi kurmanız çok önemli. iskandinavya, güney amerika, doğu avrupa bölgelerine hakim olmak çok kritik.

    - bu ekibi kurmak güzel bir başlangıç. bundan sonra oyuncu bulunabilecek ortamların didik didik arandığına emin olmak gerekiyor. bunun için üst menünün sağ tarafındaki sekmeden önemli turnuvalara scout ataması yapmak gerek. şampiyonlar ligi, uefa kupası, dünya kupası gibi büyük turnuvaları hemen izlemeye alalım. sağlam gençleri daha da doğrudan bulabilmek için ise asıl önemli olanlar: u21 avrupa şampiyonası ve elemeleri, u20 dünya kupası, u19 şampiyonlar ligi gibi genç yaş turnuvaları. yıl içinde buralardan keşfedeceğiniz oyunculara inanamayacaksınız.

    - ekibinizin yapabileceklerinin yanı sıra manuel olarak da bakılması gereken, altın madeni statüsünde takımlar, ülkeler ve bölgeler var oyunda. örneğin partizan altyapısı korkunç yetenekler çıkartıyor. her yıl en az bir tane dünya çapında futbolcu olacak bir genç bulabilirsiniz. dinamo, olympiakos, anderlecht, boca, river vs. gibi takımlardan çıkan regenler de yüksek potansiyelli oluyor.

    - daha da detay sevenler için bir husus daha. bu oyunda her ülkeden top class regen çıkabiliyor. angola'dan tutun endonezya'ya kadar... buradaki oyuncuları bulabilmek zor çünkü buraları iyi bilen scout bulmak çok zor. genelde buradan çıkan regenler önce avrupa'nın orta klas ülkelerinde bir takıma gidip ordan daha büyük takımlara geçiyor. örneğin ben son save'imde angolalı bir forveti salzburg'dan 2 milyona almadım ve adamı iki sezon içinde barcelona'ya imza atarken gördüm. bu oyuncuları ya bu köprü aşamasında almalı ya da daha da manyaklık yapmak isteyenler için öneri: yine sağ üst menüden transfer kısmına girip asya, afrika, amerika gibi kıtalara girip "youth intake"lere bakıyoruz. bu daha oyuncuları altyapıya girdikleri anda yakalayabilmeniz için önemli bir fırsat. manuel scouting'i bu kadar zorlayacak kadar manyaklar varsa denesin. :)

    - son olarak bir trick de scout edilen oyuncuları almaya karar verme aşamasıyla ilgili. gerçekle de paralel olarak her yüksek potansiyelli oyuncu potansiyeline ulaşamayabiliyor. potansiyellerine hızlı ve kolay ulaşabilen oyuncular için en önemli iki özellik: determination ve work rate. yani kararlılık ve çalışkanlık. bunlar bir nevi doğuştan gelen özellikler oldukları için geri kalan teknik-mental-fiziksel özelliklerin gelişimini doğrudan etkiliyor. oyuncunun rolü gereği kilit olan birkaç özellik dışında kalanlar tek haneli olsa bile zaman içinde gösterdikleri gelişimler muazzam seviyede olabiliyor. bir de tabi sakatlığa yatkınlık olayı var. oyuncu almadan önce kesinlikle sakatlık geçmişini kontrol edin. taş gibi özellikleri yada potansiyeli olan bir oyuncu çok sık sakatlanıyorsa kesinlikle tercih etmeyin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın