• 1
    bir pres çeşididir. çok zekice değil mi? daha açacak olursak, kelime anlamı olarak baktığımızda bizimkiler karşı pres diye çevirmiş, ki ingilizce kaynaklar da bundan counter-pressing diye bahsetmiş, ama buna ani baskı, anında tepki presi gibi şeyler de diyebiliriz. bu pres çeşidinde ayı gibi tam saha pres yaparak yorulmak yerine topu kaybettiğiniz anda (genelde) birden fazla kişiyle anında topu kapmaya yönelik pres yapıyormuşsunuz. esasında tiki taka'ya panzehir olarak geliştirilen bu taktikten jurgen klopp şu şekilde bahsediyor: "topu geri kazanmak için en uygun zaman takımınızın topu kaybettiği andır. çünkü rakip hala oyunu kurmak için nasıl pas yapacağını düşünüyordur." aynı şekilde klopp çeşitliliği ve hücum oyununu sevdiği için bütün maç boyunca bu taktiği kullanmıyor. fakat rakibinizde gerek mental olarak, gerekse ayağının düzgünlüğü açısından çok iyi pasörler varsa, örn. xabi alonso, bu taktik bu oyuncular üzerinde sıklıkla kullanılabilir. tabi bu tip bir taktiği özellikle güçlü rakiplerle oynarken uzun süre kullanmanız, malumunuzdur inanılmaz bir fizik gücü ve dayanıklılık gerektiriyor. bu konuda dortmund'un antrenman tekniklerinin ne kadar üst düzey olduğunu hepiniz biliyorsunuzdur. bilmiyorsanız bile google'a borussia dortmund training yazarsanız tatmin olursunuz diye düşünüyorum. özet olarak taktiğin temeli top kaybedildiği anda bir veya daha fazla oyuncu topu ayağında tutan rakip oyuncuya baskı yaparken, diğer oyuncular da pas alternatiflerini kapatmak zorunda.

    izlediğim maçlardan birinde izlediğim anda dikkatimi çekmiştir bu taktik. yani bir şeyler olduğunu seziyorsunuz ama teknik detaylarını ve böyle bir ismi olduğunu bilmiyorsunuz tabi. ben bunun farkına yanlış hatırlamıyorsam 2013-2014 sezonu şampiyonlar liginde dortmund, arsenal'e karşı oynadığında fark ettim. bu taktiği çok iyi kullanmışlardı. özellikle takımın asist ayağı olan mesut'u çok iyi kilitlemişlerdi.

    ve öğrendiğim kadarıyla jupp heynckes'in bayern'i de bu taktiği kullanmış. bayern'in o sezon nasıl hayvani maçlar çıkardığını eminim herkes hatırlıyordur. ironiktir tiki taka'ya anti taktik olarak geliştirilen bu taktiği kullanan bayern'e tiki taka'yı kullandırtan pep geldi sonradan.

    benim teknik değerlendirme olarak yaşım yetmediği için bilemeyeceğim tabi ama bu olay sanırım bizim 99-00 sezonunda fatih terim tarafından da kullanılmış. fakat her şeyiyle en iyi şekle getirenler yine almanlar olmuş bunu. işin ilginç yanı bu taktiğin bu hali alması tek bir kişi tarafından sağlanmamış. yani işin içinde jürgen klopp var, heynckes reis var, alman futbol federasyonu var. yemin ediyorum almanlık başka bir şey. bu devirde alman olmak vardı. her şeyiyle sehr schön.

    https://gss.gs/mri.jpg

    **
    **

    edit: en sonda bok gibi bir şaka yapmıştım onu sildim.
App Store'dan indirin Google Play'den alın