• 718
    tarihi kendi görüşüne göre çarpıtmaya çalışanlara sinirliyim sözlük.

    cladi'nin hakikat'le yaptığıi tartışma için ise kimse benim gibi uğraşmasın diye sözkonusu entry'leri şöyle bir masaya yığayım:

    bunlar eski:
    (bkz: #1441503) - hakikat
    (bkz: #1441618) - cladi

    bunlar dünün ve bugünün:
    (bkz: #1540675) - cladi
    (bkz: #1540750) - hakikat
    (bkz: #1540770) - cladi
    (bkz: #1540818) - hakikat
    (bkz: #1540830) - cladi

    tartışmanın can alıcı cümleleri şunlar:

    --- alıntı ---

    "şimdi bekliyoruz bakalım, "90 yıl önce gavur adetleri dayatıldı" diye, "camiler ahır oldu" diye yalan yazmaktan çekinmeyen yalancı yazarlar neler söyleyecek." - cladi

    bu ülkede 90 yıl önce yazdıklarımız yaşandı. istediğiniz yerinizi yırtın, istediğinizi söyleyin, değiştiremeyeceksiniz aq. inanmıyorsan da inanma, ben inanıyorum ve sana bir şey ispatlamak zorunda değilim. - hakikat

    --- alıntı ---

    öncelikle sevgili hakikat, "aq" kullanma lütfen. ciddi anlamda çirkin bir ifade ve insanın yazma iştahını kaçırıyor. karşında "aq" yazan biri varken ona ciddi ciddi cevap vermek oldukça güç. çok "ama koymak" istiyorsan mis gibi anadolu'nun bağrından kopmuş kısaltmamız "amk" var.

    bunun dışında "inanmıyorsan da inanma, ben inanıyorum ve sana bir şey ispatlamak zorunda değilim." konu tarih gibi bilimsel bir konuysa oldukça sıkıntılı bir açıklama. eğer bir savın varsa, bu savın değer görmesini ve inandırıcılığının olmasını istiyorsan elbette ispatlamak zorundasın. senin için bunu ben allahsız halimle yapacağım, kıymetimi bil. nispeten kolay olandan başlayalım:

    "camiler ahır oldu."

    doksan sene öncesi matematik olarak 1924 yılına denk geliyor. yakın zamanda camilerin ahır olduğu iddiasının en önemli savunucusu konumuna geçmiş başbakan recep tayyip erdoğan ve şürekası bile bu savları için "milli şef dönemi"ni, 1940'lı yılları gösteriyorlar.
    http://www.haberturk.com/...illik-belge-acikladi

    tabi bunun nedeninin hala toplumun önemli bir kesmi için "siyaset üstü" ve doğruyu söylemek gerekirse tabu konumunda olan mustafa kemal atatürk'e laf söylemiş olmamak için yaptıklarını söyleyebiliriz. yoksa dindar tarih blog'larının birine biraz göz attığınızda bile 1935 tarihli cami kanununu bulabilirsiniz:
    http://belgelerlegercektarih.com/...kun-yiktigi-camiler/

    bu topraklarda 1935 yılından itibaren camilerin yıkımı için yasa çıkmıştır. bu, camilerin kutsal olmadığı laik bir ülke için son derece normaldir. hatta diyanet denen bakanlığa hepimizin vergisiyle ödenek oluşturulması; inanmayanların, hayatında bir kez camiye gitmemişlerin laik bir ülkede camilerin bakım giderlerini ödemesi saçmalıktır. doğrusu, isteyen vatandaşların yapacakları bağışlarla camileri ayakta tutmasından geçer.* ancak tüm bunlar özellikle ikinci dünya savaşı döneminde kimi caminin depo olarak kullanıldığını söylemeye engel değildir.
    buna karşılık cami kıyımlarının adnan menderes zamanında rant uğruna sadece ihtiyaç kalmayanları değil, tarihi cami ve mescitleri yıkmak suretiyle artarak devam ettiği söylenebilir.
    sevmediğim sinan meydan'ın şu yazısında ilgili yerleri okuyabilir, henry prost kimdir diye şöyle bir araştırma yapabilirsiniz: http://sinanmeydan.com.tr/...ent&view=article

    kısaca camilerin kapatıldığı ve ahıra dönüştürüldüğü iddiası yanlı olduğu halde teknik olarak doğrudur. buna karşılık camilerin bina olarak islam'da dahi kutsal olmadığı, olsaydı bile ülkenin islam'la yönetilmediği bu siyasal atmosferde dahi hatılatılmalıdır. bunu hatırlatmak dürüst bir yazarın görevi olmalıdır.

    "90 yıl önce gavur adetleri dayatıldı." iddiasının ise yarı doğru ve yine sosyolojik değerler gözetilmeksizin yapılmış olduğunu*, bunu da üşenmediğim bir zaman da elimden geldiğince açıklamaya çalışacağımı söyleyebilirim.

    son iki entry silinmiş ya...
App Store'dan indirin Google Play'den alın