• 207
    https://twitter.com/...s/477421023445655552

    yaptığı şey "bence" ırkçılık değildir. ya da, ırkçılık yapma amacıyla söylediğini zannetmiyorum. twitter'da takip etmiyorum kendini. savunma amaçlı bir entry de değil bu ama ne bileyim ben rahatsız olmadım. çekik gözlü değilim muhtemelen onun etkisi vardır, uzakdoğuluların bu konudaki hassasiyetini bilmiyorum yani şahsen. pek çok yazar arkadaşımız (kimileri kitabi ifadelerle de belirterek) bunun açıkça ırkçılık olduğunu belirtmiş.

    siyahi insanların maruz kaldığı muz saldırıları ile eşdeğer tutulmamalı bence hele. orada açıkça "siz insan değilsiniz, ten renginiz farklı, kölesiniz, maymunsunuz" ifadesi var. "gözleri kısık diye göremedi" alt mesajıyla, muz simgesi aynı değildir, olmamalı.

    o zaman tartışmayı yeni bir boyuta taşımak adına, siyahi kişilerin bazı vücut uzuvları** ile alakalı yapılan her şaka da ırkçılık kapsamına girmesi lazım. belirli bir ırkın/topluluğun fiziksel özelliğiyle ile dalga geçiliyor neticede. en basit örnek "kobrayı/anakondayı salmak" deyimi. galatasaray maçı olsun olmasın, siyahi birinin attığı golden sonra ilgili maçın/futbolcunun başlığında bu sözü görebiliriz sözlüğümüzde. onlarca hatta yüzlerce entryde belki. keza yine en güncel örnek drogba'nın transferinden sonra uzun süre meşhur 'üç çizgili' gol sevinci fotoğrafı ve videosu paylaşılmış, makaralar döndürülmüştü.

    bence çok da büyütülmemesi gereken bir twit ama kanunen ırçlılıktır, yükümlülüğü vardır filan onu bilemem. fikren ırkçılığa karşı duran sıradan bir taraftar olarak beni rahatsız etmedi. aksini düşünen, hisseden arkadaşlara saygı duyarım sadece.
App Store'dan indirin Google Play'den alın