• 1
    sadece türkiye'deki değil ortaasyadaki futbolda düşülmelidir. misal kazakistan, kırgızistan, türkmenistan, özbekistan (ki eto'o *, rivaldo ve zico bu ülkededir), azerbaycan'da * futbol inanılmaz derecede gelişmektedir. buralardan 10 sene içinde çok kaliteli yetenekler çıkacaktır. çıkanların çoğu maalesef rusya ve ukrayna'da oynamaktadır. misal avrupalı büyük kluplerin başta afrika ve dünyanın nice yerlerinde futbol okulları vardır. galatasaray'da en azında bu memleketlerde buna ön ayak olması gereken yegane takımdır. hem bu sayede avrupa birliği tarzı kontejyan kullanmadan bu oyuncuları takımlarımızda oynatabiliriz. misal senegal milli takımı'nın tamamına yakını fransa liglerinde oynamaktadır ve özle statü gereği bunlar fransız vatandaşı sayılmaktadır. bunların yanına kosova, abhazya *, arnavutluk ve bosna'yı ekleyebilirz.

    *** ikincil olarak zaten avrupa futbolunda türkleşme etkisi başlamıştır. eskiden avrupa'nın ikinci lig klupleri türk futbolcu transfer edince olay olurdu (hakan şükür-torino örneği), şimdi arda'nın arsenal'e gitmesi normal bi durum olarak görülüyor. misal alman milli takımı, avusturya milli takımı ve isviçre milli takımı'da nerden bakarsak son dönemde düzenli forma giyen 5 tane türk futbolcu vardır. bunların yanına isveç milli takımı'ndaki süryani kökenli türk futbolcuları koysak yerindedir çünkü çoğu türk pasaportu taşımaktadır ki dünyanın çeşitli köşelerinde top koşturan diğer türk futbolcuları saymıyorum. *

    * sonuç olarak türkiye resmen brezilya'nın futbol hegemonyasını zorlamaya başlamıştır. iddaa ediyorum bundan 10-15 seneye kalmaz dünyadaki belli başlı her takımda bir brezilyalı yerine türk futbolcusu olacaktır. burda görev benim gibi klavye emekçilerinin değil, spor bakanlığından tutunda bütün kluplerin boyun borcudur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın