• 239
    ikinci sezonumu geçirdiğim oyun. 2011'den beri oynamadığım football manager'a 2014 ile tekrar başladım. oyun geneli itibariyle hakikaten bayağı zor. en azından geçmiş serilere göre net bir şekilde söylenebilir. olumsuz olarak karşılayabileceğim şey gereğinden fazla sakatlık yaşanmasıdır. bunun haricinde oyun çok gerçekçi. oyuncuların maç öncesi süper olan moralinin maç içerisinde normallere inip değişkenlik göstermesi bireysel performansı ve takım oyununu sekteye uğratabiliyor. bunun gerçekte yaşandığını da rahatlıkla dile getirebiliriz. oyunu zor kılan noktanın burası olduğunu düşünüyorum, moral dengesizliği. devre arası agresif bir şekilde seslenince her yer yeşilleniyor ama nafile. mesela; şampiyonlar ligi grup maçı celtic deplasmanında tek kale oynayıp 2-0 kazandığımız bir maçın akabinde, ali sami yen arena'da çıkılan kayseri maçında golsüz berabere kalabiliyoruz. bu da oyuncuların moralini etkilemekte. bir menajerin buradan kalkmayı bilmesi lazım. oyun daha çok bunu amaçlıyor. bu açıdan oyunu oynarken epey zorlanıyorum.

    buna karşın tecrübenin de getirdiği yeterlilikle ilk sezonumda rahat şampiyon olduğumu belirtmek isterim. dany, amrabat ve riera ile yolları hemen ayırıp, yerlerine doria*, riise'yi bonservisiyle, gaitan'ı kiralık olarak almıştım. mali durum sıkıntılı olduğundan başka transfer yapamadım. bu nedenle türkiye kupası için kadro yetersiz kaldığından gruplarda elendim. çılgın oynayan arjantinli'nin nefis katkısı sayesinde oldukça başarılı sezon geçirdim. şampiyonlar ligi'nde arsenal'in önünde grup lideri çıkarak, bir sonraki turda lyon'u eleyip, çeyrekte city'i elimden kaçırdım.* ertesi sezon başkan 19 milyon euro transfer bütçesi verdi. gaitan'ın bonservisini bilerek almadım. zira biraz sorunlu topçuydu. onun yerine gaitan kadar dribling'i ve bire biri kuvvetli olmasa da, daha komple bir kanat oyuncusu olan yarmolenko'yu transfer ettim. iki seneliğine satın alma opsiyonuyla koray günter'i kiraladım. bir önceki sezon sakatlıklardan dolayı forvete acilen muhammet demir'i almıştım.* yabancı kuralından dolayı onunla idare ediyorum, ama gol yollarında büyük sıkıntım var. mecburum yapacak bir şeyim yok gibi görünüyor. burak yılmaz ise sakatlıktan bir türlü kurtulamadığı için verim alamadım, galiba satacağım. drogba ile hem mali sıkıntıdan, hem de düşen performansından dolayı uzatmadım. sneijder hiçbir zaman tam anlamıyla sağlam katkı vermedi. dünya kupası'nın mvp'si olmasına rağmen alan olmayınca takımda kaldı. ayrıca kanatsız hiçbir sistemde takımı oynatamıyorum. ilk zamanlar 4-3-1-2 denedim, tutmayınca derhal 4-2-3-1'e döndüm ve bunu sürdürüyorum. sneijder ayrılınca değişikliğe giderim belki. önceleri 4-5-1 oynardım.* fakat bu sefer çok defansif kaldı sanki ve bunda ısrar etmedim.

    transfer konusunda fazlaca gençlere yönelmiş durumdayım. lanet olası 5+0+3 kuralı tecrübeli yabancı transferini olanaksız kılıyor. avrupa'da büyük sıkıntı çekeceğim gibi ama birkaç yıl sabredersem meyvelerini toplarım. oyuna başlamadan önce editörle vatandaşlık hakkını 5 yıla çektiğimi söylemek isterim. özellikle regenlerin çıkış tarihleri geldiğinde bünyemde barındırdığım scoutları derhal ilgili yerlere salıyorum. bu nedenle herhalde bir 15 yeteneği alt yapıya kazandırmışımdır. bunların çoğu türk. şunu belirtmekte fayda var. oyunda bayağı iyi türk regenler çıkıyor. tek olumsuz yanı bunların çoğunun forvet olması. aldım mı? tabii ki aldım. içlerinden en iyisini* as takım oyuncusu yapıp diğerlerini dışarıya ihraç edeceğim. almanya'da yetişen 5 yıldızlı türk de çıktı ama ne geliyor ne bırakıyorlar. yabancı genç potansiyelleri pilot kulübü olarak bünyeme aldığım boluspor'a yolluyorum. orada maç oynadıkça gelişecekler.

    2014/eylül ayını oynuyorum. yeni sezona başlarken saydığım yarmolenko ve günter hariç; alparslan öztürk, essien, veysel sarı ve fabio'yu aldım. forveti sınırdan ötürü alamadım. yoksa karşıma bayağı iyi forvetler çıktı. onlardan biri napoli'deki zapata. işler iyi gitmezse devre arası ayew hamlesi yapabilirim. ayrıca bir yerden ab statüsü yapma dalgasını bulmuştum. aslında mevcut şartlar içinde çok iyi gelirdi fakat hem yeni kariyer açmak gerekiyor, hem de 2 senede oyunun zevksiz hâle gelme ihtimali var olduğundan vazgeçtim. sadece vatandaşlığı 5 yıla çekmek daha mantıklı. tabii bundan yararlanmak için zaman gerekiyor.

    velhasıl; efendim oyun zor ama çok iyi. maç motorunun ise bir iki kusuru olmasına karşın hakkını vermek lazım. son güncellemeyle düzeldiği konusunda fikrim yok. oyunun önemli olumsuz yanı kuşkusuz sık sakatlık yaşanması. 2 tane harika kondisyonerim var: carminati ve winsper. onlara rağmen çok sakatlık oluyor. en az 2020'ye kadar devam edeceğim. yatırım yaptığm gençlerin geldiği seviyeyi görüp koltuğu kabartmam şart.*
App Store'dan indirin Google Play'den alın