resim
Roberto Mancini
Görev:Teknik Direktör
Takım:Suudi Arabistan
Yaş:59
Uyruk:İtalya
  • 1491
    son zamanlarda yaptıkları, yapmaya çalıştıklarıyla bende büyük sevgi ve saygı uyandırmış hocamız. kesinlikle daha önce türkiye'ye gelen büyük takım hocalarına göre bambaşka bir hoca. adam lucescu'dan beri galatasaray'da hiçbir hocanın yapmadığını yapmaya çalışıyor. her maç rakibi çalışıyor, analiz ediyor ve ona göre bir taktikle çıkmaya çalışıyor. takıma geldiğinden beri geçen zaman diliminde birçok hoca daha takımı bile tanıyamayacakken kendisi birkaç ay içerisinde hem avrupa'daki hem de türkiye'deki yerli oyunculara çoğu türk teknik adama göre çok daha hakim durumda. bu konuda tugay kerimoğlu ile çok iyi çalışıyorlar.

    çoğumuzun izlemediği, sadece adını bildiği, milli takıma bile doğru dürüst alınmayan hamburg oyuncusu tolgay arslan'la yakından ilgileniyor, takımında göremeyi çok istiyor. adam sadece tolgay arslan, hakan çalhanoğlu gibi adını birçoğumuzun bildiği gurbetçi gençlerin değil, ülke içerisinde tarık çamdal, salih dursun, ishak doğan, umut gündoğan, yurt dışında adını ilk defa duyduğumuz basel'liendoğan adili, erdin demir gibi isimlerin dahi bilgisine sahip. senelerdir ilk defa alt ligden yerli oyuncu transfer ediyoruz.* yıllardır semih kaya'dan başka futbolcu çıkaramayan altyapımızdan ibrahim coşkun ve emre can coşkun isimli iki genç arkadaşımız şu an bize umut veriyor, belki seneye takımın önemli rotasyon oyuncularından olacaklar. daha sezon başında alper potuk'tan başka alacak yerli oyuncu bulamıyorken adam geldi geleli birkaç ay oldu ve elinde bizim tanıdığımız, tanımadığımız avrupa'nın her bir yanında birçok oyuncunun bilgisini elinde bulduruyor.

    şimdi mancini bunu tek başına mı yapıyor, hayır tabii ki. tugay kerimoğlu'yla, kendi scout'larıyla çalışıyor, ve muhtemelen galatasaray'ın scout ekibiyle oldukça koordineli bir çalışma yürütüyor. galatasaray'ın elinde daha önce bu imkanlar yok muydu peki? hayır, vardı. kabul edelim ki fatih terim kulüpteki diğer insanlarla asla bu kadar koordineli çalışmadı. tugay kerimoğlu orada duruyordu işte yardımcı hoca olabilmek için. ancak kendisi hasan şaş ve ümit davala'yı hoca yaptı, tugay'ı olabildiğince uzak tuttu, kullanmadı. galatasaray scout ekibi orada öylece duruyordu, ancak bruma'dan başka icraati olmadı bu ekibin. belki de oldu, belki çok sayıda oyuncunun raporunu verdi bu ekip ama alınmadı, bilemiyoruz. yapılmayan genç oyuncu transferleri için sadece scout ekibini suçlayamayız.

    lütfen kendimize iki dakika dürüst olalım. evet fatih terim galatasaray efsanesi diyebilirsiniz, kesinlikle hak veriyorum, ancak şu an mancini'nin attığı, atmaya çalıştığı adımların çok daha önceden türk futbolunun gelmiş geçmiş en başarılı teknik direktörü olan fatih terim tarafından atılması gerekiyordu. mancini'yi fatih terim üzerinden övmek için söylemiyorum bunu. sadece kızgınım. şu an yapılmaya çalışan her şey emekleme aşamasında ve biz bunları sezonun devre arasında yapmaya çalışıyoruz. bunlara oldukça gecikmeli başlıyoruz. oysaki bir türk takımın türkiye'de uzun süreli başarılı olması ve avrupa'da kalıcı bir başarıya imza atması için en büyük gerekliliğin yerli oyuncu ağırlıklı kaliteli ve potansiyelli bir jenerasyon oluşturmaktan geçtiğini uefa kupasını bu şekilde kazandırmış olan fatih terim'in herkesten önce bilmesi gerekirdi. ancak kendisi sadece bildiğini okudu, kulüpteki kimseyle koordineli olarak çalışmadı, yerli oyuncuları taratmadı, yabancıların bile bir kısmını türkiye'den transfer ettirdi. amrabat, dany falan bu oyuncular hep kendisinin mucit yönünü beslemek için transfer edildi aslında. eğer her zaman yaptığınız gibi transferde 2011-2012 sezonunu referans gösterecekseniz, o sezon kendisinin son şansı olduğunu bilen, başarıya ulaşmak için gerekli olan yolun farkında olan, oldukça garantici bir fatih terim vardı ve o başarıya ulaştıktan sonra tekrardan egosu ortaya çıktı, bambaşka bir yola saptı.

    yazı iyice fatih terim üzerinde olmaya gitmeden bu konuyu kapatıyorum. mancini şimdiye kadar büyük bir iş başarmadı ancak yapmak istediklerinin ve yapabileceklerinin sinyallerini verdi. kabul edelim ki kimse ondan rakibe göre kadro çıkaracağın, türk futbolunun ve futbolcusunun bu kadar üzerinde duracağını, sağlam bir temel oluşturmaya çalışacağını bilmiyordu. hepimiz buraya gelip takımı sadece yıldızlarla doldurmaya çalışıp başarıya ulaşabileceği en kısa yolu tercih edeceğini ve belki de en sonunda tazminatı eline verilip gönderileceğini düşündük. bu sene şampiyon olamayabiliriz, rasyonel düşünürsek büyük ihtimalle olamayacağız da ancak bu mancini doğru işleri yapmadığı için değil bu senenin temeli sağlam oluşturulamadığı için olacak. yoksa şampiyon bitirdiğimiz 2012-2013 sezonunun ilk yarısında topladığımızla hemen hemen aynı puanı topladık ancak o sezon kimse güçlü olmadığı için kazandığımız şampiyonluğa güvenip bu sezona da kaldığımız yerden devam ettik. bana göre sezon bittiğinde ligdeki konumumuz ne olursa olsun mancini'nin arkasında durmalı, ona verdiğimiz desteği hep hissettirmeliyiz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın