• 403
    ne zamandır aklımdaydı. aklıma gelmişken yazalım biraz. efenim malumunuz bu turnuva kullanmasını bilene büyük fırsat. kullanmasını bilmeyen içinse sadece bir heyecan. iş buraya katılmakla bitmiyor işte şampiyonlar ligi etiketini kullanmak lazım. bu ligdeki madrid, barca, bayern, manu gibi devler zaten burada takılmaktan kulüp olarak en yüksek seviyelere ulaştılar. istikrarı da sağlamış durumdalar. ya diğerleri? devlerin bir tık altı ve devleşmeye çalışan kulüpler?

    burası öyle bir platform ki; sezonda 40-50 tane gol atan adamını sırf şampiyonlar ligi bileti alamadığın için elinde tutamayabiliyorsun. burayla ün yapmış kulüpler sadece şampiyonlar ligi gelirlerinden çok büyük ücretlere transferde yapabiliyor. hatta drogba gibi bir oyuncuyu şampiyonlar ligi oynadığınız için takıma kazandırabiliyorsunuz. ya da aynı şekilde sneijder sizi şampiyonlar ligi etiketiyle liverpool'a tercih edebiliyor. güney amerika'dan avrupa'ya adım atacak genç potansiyeller para yerine bu arenayı tercih ediyor.

    ancak her şey bu kadar iyi değil. kullanmasını bilirsen demiştik. ya kullanmasını bilemeyen veya kullanımda hata yapanlar? şampiyonlar ligi işte böyle durumlarda sorun. şimdi avrupa'nın geride kalmış ülkelerinden bazı örnekler verelim.

    belçika ligi: şampiyonlar ligindeki tek temsilcisi anderlecht. kadrosunu şampiyonlar ligi seviyesine çekmesi elbette güç ancak etiketi kullanamadıkları kesin. playoff öncesi 30 maç oynanacak sıkışık belçika lig fikstürüne zorlu şampiyonlar ligi eklenince ligi uzun süre geride götürdüler. fark yeni yeni kapanabiliyor. standard'ın 4 puan gerisindeki 40 puanlı 3 takımdan biriler. 3 sıradan belçika takımının gerisinde kalmışlar denebilir.

    çek cumhuriyeti: tek temsilci plzen. şampiyonlar ligi onları da kötü etkilemiş olacak ki avrupa'dan elenip lige asılan sparta prag'ın 5 puan gerisinde kalmışlar 16 haftada. ligin yarısından fazlası bitmiş burada.

    danimarka: tek temsilci kopenhag. bizim gruptan da biliyoruz. kariyerinin sonlarına gelen iskandinav yıldızları takıma toplamaktan başka bir getirisi olmadı şampiyonlar liginin. rommedahllar mellbergler falan işte. uzun süre düşme potasının biraz üstündelerdi. lig vasat oğlu vasat olmasına rağmen 33 haftanın 18i bitmiş olan ligde liderin 6 puan gerisindeler. ayrıca elemelere katılan nordsjaelland ise küme düşme hattında takıldı uzun süre. onlar da liderin 13 puan gerisindeler. şampiyonlar ligi zorlu fikstürden öteye gitmemiş.

    rusya: tek temsilci zenit. 2.turu gördüler. kısmen başarılı sayılırlar. şampiyonlar ligi etiketiyle hulklar witseller geldi. iyi de kadroları var ancak zorlu fikstür kendilerine rusya'da avantaj sağlamadı. averajla liderler ancak kadro kalitelerindeki o kadar farka rağmen ligin sonlarına lokomotiv ve spartakla kafa kafaya giriyorlar.

    ukrayna: shakhtar'a kattıkları ortada. brezilyalıların avrupa'ya ilk adımları oluyorlar. ligi çok uzun süre dnipro ve metalist'in arkasında götürdüler. ligde daha yeni zirveye kuruldular.

    portekiz: porto-benfica. herkesin akla bunlar gelirken sezonun ortasına gelinen şu günlerde lider sporting.

    almanya: bayern gerek ün, gerek para, gerek oyuncu topluluğu ile dev bir kulüp. dortmund ile final oynadılar geçen sezon. ligi de uzak ara almışlardı. bu sene yine aynı senaryo. ligin yarısına gelinirken dortmund'a 12 puan fark yaptılar. dortmund popülaritesini yukarı çekiyor ancak hala elit yıldızların ilk tercihi olacak durumda değil. şampiyonlar ligi olmadan bu gerçekleşmez tabi ki ancak şampiyonlar liginde yokken ve hemen elenmişken şampiyon olan bir dortmund varken 2 sezondur şampiyonlar liginde başarıya ulaşan ancak ligde uzak ara fark yiyen bir dortmund var. şampiyonlar ligi bu sorunu oluşturuyor işte. demek ki tam yararlanamamışlar bu etiketten.

    fransa: burada paris'i ele alalım. hem şampiyonlar ligi hem bok gibi para. puan farkı lige konsantre diğer milyoner monaco ile sadece 2. puan farkını açmaları muhtemel hatta açamasalar da ligi alacaklardır ancak şampiyonlar liginin ligde işleri umursamaz duruma getirdiği gerçek.

    ve galatasaray. birçoğumuz için avrupada başarı ligden önemli. evet ama ligde başarı kazanacaksın ki burada devam edebilesin. hakem ve federasyon desteğini bir kenara koysak bile sadece ligde takılan takımla aramızda çift haneli puan farkı var. ve kapanması imkansıza yakın sezon sonuna kadar. bunu sadece şampiyonlar ligine bağlamak doğru değil. bir çok şey yaşadık ama bunun da etkisi var. lige konsantrasyon 0. şampiyonlar liginin oluşturduğu bu sorunu çözemedik. demek ki etiketinden yararlanamadık.

    velhasılıkelam şampiyonlar liginin dev altı ve devleşmeye çalışan takımlarda bir sorun oluşturduğu çok açık. var böyle dönemler denip geçiştirmemeli. çözüm mü; dany gitsin aq :(

    http://www.itusozluk.com/...y-nounkeu_500525.jpg
App Store'dan indirin Google Play'den alın