resim
Felipe Melo de Carvalho
Takım:Fluminense
Mevki:Stoper
Yaş:41
Boy:1.83
Uyruk:Brezilya
  • 4914
    ön libero mevkisinde oynamasına ve bunun üstüne aşırı bir şekilde defansif oynamasına rağmen geçen sezonu 12 golle tamamlamıştı. goller işin istatistiksel olan kısmı. bu adam sene boyunca pas dağıttı, top kesti, adam tuttu, hava topu aldı, rakip forvetleri onlar daha stoperlerle karşılaşmadan canından bezdirdi. saydığım bütün bu işlerde ligin en iyi 2-3 oyuncusundan biriydi. sonuç olarak bir anda galatasaray futbol takımının en önemli parçalarından biri haline geldi.

    tekrar en başa dönecek olursak; evet kendisi bir ön libero. dünyanın hiçbir takımı 34 maçlık maratonda defansif ön libero oyuncusundan 12 gol beklemez. bu kadar çok pas yükümlülüğüne girmesini beklemez. birçok takım bu mevkide sadece koşan ve kesici özelliği olan oyuncular oynatır. melo gibi çok yönlü ön liberolar ise barcelona, juventus, bayern munich gibi elit takımların kadrolarında genel anlamda kesici görevlerini yapıp diğer saydığım görevler için sorumluluk gelmesi halinde hazırda beklerler. bu tip oyuncular yılda birkaç kez(büyük maçlarda) maçı kontrol altına almak için orta sahanın yüküne ortak olup ekstra bir sorumluluğa girerler.

    melo galatasaray'a geldiğinde orta saha yükünün selçuk-engin baytar-emre çolak üçlüsünden daha fazlasına ihtiyacı olduğunu anlayıp yılda birkaç kez oynaması gereken futbolu her maç oynama çabası gösterdi. nitekim bunu başardı da. fatih hoca da melo oynadıkça onun sorumluluklarını arttırdı. melo hem sıkı savunma yapan hem de selçuk ile birlikte maestroluk yapan bir oyuncuya dönüştü.

    2012-2013 futbol sezonu başladığında ise daha az sorumluluk alan, ileriye her maç verdiği katkıyı kesen ama ön libero görevlerini yapmaya devam eden bir melo izlemeye başladık. hatta ön libero görevlerinde hatalar yaptığı zamanlar da oldu. ama bu kötü zamanlar 3-5 haftada atlatıldı. melo yine hava toplarını alan, top kesen, rakibi canından bezdiren melo oldu. ve nihayet son 6-7 maçtır geçen seneki ekstra performansını yeniden göstermeye başladı.

    amma lakin futbol olarak sadece kendi takımının maçlarını, zaman zaman ezeli rakibinin maçlarını bir de el clasicoları izleyen futbol cahilleri tarafından eleştirilmeye başlandı. sanki dünyadaki bütün ön liberolar melo'nun geçen sene oynadığı gibi oynuyormuş da bizim melo arada tekliyor diye satılması gerekiyormuş gibi bir algı yaratıldı. bu cehalete çoğu zaman galatasaray maçını bile izlemeyen taraftarın en alt tabakası da katılınca melo üzerinde bir linç kültürü oluşmaya başladı.

    bu adam en iyi oyununu oynadığında hepimizin gözü önünde dünyanın en iyi 2 takımından biri olan real madrid takımının orta sahasının amına koydu. evet tek kelimeyle amına koydu. siz ağzınıza dolamışsınız bir mayami mayami. yahu bırak tatil yapmayı daimi olarak miami'de yaşasa, antremanlara çıkmadan sadece maçlara gelse en az bizim ligin seviyesinde oynar biz oturmuş seneye almayalım falan diyoruz.

    şu adam galatasarayda oynamaya başladığından beri izleye izleye halı sahada oynadığım futbol bile değişti lan. daha ne olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın