resim
Ünal Aysal
Görev:Başkan
Takım:-
Yaş:83
Uyruk:Türkiye
  • 3009
    internette çeşitli kaynaklardan ünal aysal'ın hayatını araştırdım. genelde bilinen şeyler ama 1972'de yaşanan olayı yeni öğrendim.

    işte hayatının satırbaşları:

    - 1941 yılında istanbul'da doğdu.

    - 1960 yılında galatasaray lisesinden mezun oldu. isviçre neuchatel üniversitesi hukuk fakültesi'nde yükseköğrenimini tamamladı.

    -iş hayatına girdikten sonra 2 yıl koç holdinge bağlı ram dış ticarette koordinatör olarak çalıştı. işte bu günlerde yaşadığı bir olay hayatının akışını değiştirdi.

    bir gün evinde otururken bir polis arabası sürekli korna çalmış. küçük kızı korkup ağlamaya başlayınca ünal aysal aşağıya inip polislere korna çalmayın diye rica etmiş. fakat tartışma çıkmış. karakola götürülen aysal bir polis tarafından darp edilmiş. yaşadığı bu olaydan çok etkilenen ünal aysal, "artık bu ülkede yaşanmaz" diyerek belçika'ya yerleşirken takvimler 1972 yılını gösteriyormuş.

    -ve 1974’te çok küçük bir sermaye ile ilk riskini alıp unit international’ı kurdu. şirketin faaliyet alanını demir çelik, sanayi mamulleri satışı ve petrol olarak belirledi. ancak yatırım yapmak için seçtiği ülkeler batı ülkeleri değil, "uçakların avrupa’ya ağzına kadar dolu gidip boş döndüğü” ülkelerdi. büyük riskleri göze alıp ne kadar politik karmaşa yaşayan, ihtilal, darbe olan ülke varsa yatırım yaptı. bu büyük risk bugün 22 şirketi bünyesinde bulunduran unit grubu yarattı.

    -yaklaşık 10 milyar dolarlık hacmi olan unit group, ağırlıklı olarak ortadoğu ülkelerinde projeler yürütüyor. ana yatırım alanı enerji santralleri olmakla birlikte turizm alanında da yatırımlar yapıyor.

    -1990’ların başındandan itibaren türkiye’de enerji yatırımlarına başladı. şuan gebze ve trakya’da devam eden enerji yatırımları var. boyabat’ta türkiye ’nin en büyük hidroelektrik santralını inşa ediyor. sadece türkiye’de devam eden projelerin toplamı 2.5 milyar doları buluyor. türkiye’de genellikle ortak iş yaptığı gruplar doğuş ve doğan. yurtdışında ise japon, italyan, ingiliz şirketleri ve romanya hükümetiyle birlikte çalışıyor. türkiye’de bir türlü gerekli düzenlemenin yapılmaması nedeniyle geciken alternatif enerji yatırımları ile ilgili projelerini hırvatistan, romanya ve bulgaristan’da gerçekleştiriyor. yurtdışındaki devam eden yatırımları; bükreş santrali romanya santrali nola santrali (italya) iran tahran elektrik santrali

    - aysal turizm alanına yönelip burda da risk almaktan çekinmedi. kimsenin yatırım yapmadığı kemer’de açtığı iki dev otel, akdeniz turizminde de bir dönüm noktası oldu. benzer bir ilki de istanbul’da gerçekleştirerek les ottomans ile butik otelciliğin yönünü tayin etti. grubun turizm faaliyetleri ünal aysal’in eski eşi ahu aysal tarafından yönetiliyor.

    -tüm bu iş hayatındaki başarıları sebebiyle; 1999 yılında, türkiye'yi yurt dışında en iyi temsil eden iş adamlarından biri olarak, bakanlar kurulu kararı ile cumhurbaşkanı tarafından verilen yüksek liyakat madalyası ile onurlandırıldı.

    -2010-2011 sezonununda galatasaray sk başkanı seçilen ünal aysal 2998 oy alarak tarihin en çok oy alan başkanı oldu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın