• 4
    düşünme özgürlüğü çok saçma bir kavram. insanın düşünmesini mi engelleyeceksin? o nasıl olacak? bunun tartışılması bana hep abes gelmiştir. asıl tartışılması gereken ifade özgürlüğüdür. insan düşüncesini ifade ederken hakaret ediyor ya da asılsız bir iftirada bulunmuyorsa isterse düşüncesi dayanaksız olsun, saçma olsun , egemen görüşe aykırı olsun ifadeye dökülebilmelidir.

    bıgün carruscainamoto arkadaşımız pilot oldu. söylesenize iftira mı attı oyuncularımıza? sinkaflı küfür mü etti? kafasındaki düşünceleri yazdı. ister dayanaksız olsun, ister 2 ay önce tam tersi şeyi yazmış olsun bu adamın görüşlerini bu şekilde ifade etmeye hakkı vardı. etti ve linc edildi. altını çiziyorum linç edildi, adama küfür edildi, fenerli denildi. kısacası klasik bir türkiye manzarası. adamı hemen yaftaladılar. barındırmayız dediler. sonuç? adam akşamında pilot oldu.

    sözlükte genel anlamda mevcut zamanda oynayan futbolcularımıza veya teknik direktörümüze asla eleştiride bulunulmuyor. bulunsan bile ancak çok yumuşak olmak zorundasın. sert üslupla yazınca uçuruluyorsun. sen egemen görüşün ve moderasyonun görüşleri doğrultusunda yazmak zorunda bırakılıyorsun. ya sürüde olacaksın ya da seni kurtlara yem edecekler. bu kadar tahammülsüz olmak zorunda mıyız?

    ben takımımızın genel oyununu eleştirmek istesem bugün hemen buna karşı çıkanlar diyecek ki işte ligde lideriz, şampiyonlar liginde çeyrek finaldeyiz. size müstahak 8. olmak, başarı size batıyor. ben bugün burak'ı eleştirmek istesem ligde ve şampiyonlar liginde gol kralı diye geleceksiniz. ben bugün fatih terim'i eleştirmek istesem 5 şampiyonluk kazandırdı, avrupada hayal dahi edemeyeceğimiz yerlere getirdi diyeceksiniz. başarılı olanı eleştirmek hainlik değildir. başarılı olan eleştirilirse daha başarılı olur. öyle her yaptığını savunursan başarılı olan ögenin, sonrasında hayalkırıkılığın büyük olur. her eleştiriyi fatih terim'den iyi mi bileceksin diye savunacaksan, benim düşüncelerimi özgürce ifade etmeme izin vermeyeceksen uzun vadede kaybeden hep sen olursun.

    taraftar olmak takımının her şeyine körü körüne biat etmek değildir. gerekince eleştirmektir, tepkini ortaya koymaktır. gerekince burak'ın hakemle oynamalarını, top kontrolünü eleştireceksin. takımın bu sezon oynadığı futbolun iyiye işaret olmadığını söyleyebileceksin. bunlar güncel olduğu için örnek veriyorum. burak'ı veya fatih terim'i sevmediğimden değil yani. ama ben bunları eleştirebileyim arkadaş. hareketlerinin tamamını yobaz bir şekilde savunmayayım. onun farkındalığını artırmalıyım. ben konuşabilmeliyim, beni kimse susturamaz. beni, bizleri kimse bu kadar rahat uçurmasın. farklı görüşler çıksın. etliye sütlüye karışmadan yazanlar da olsun, sert üslubu yazanlar da artık sözlükte barınabilsin. ancak böyle büyürüz. ancak böyle dünya kulübü oluruz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın