• 123
    sagdan soldan futbolcu bulup piyasaya yuksek fiyatla satan bir nevi avrupa'nin genclerbirligi kafasindaki takimi. milyonlarca euro kar etmistir.

    ancak bu takimi galatasaray'a rol modeli olarak alanlar da ilhan cavcav kafasindaki tiplerdir. cunku vizyonu "futbolcu citfligi" seviyesinde birinin sahip oldugu takim avrupa'da porto'dan öteye gitmez. oysaki tam devlere kafa tutmus, mourinho ile sampiyonlar ligini kazanmis takimdi porto. en ust seviyeye cikmislardi ama bu vizyonsuzluk ve cavcav modeli tuccar kafasi porto'dan bi skim olmayacagini gösterdi. simdi ispanya'nin osuruktan malaga takimini bile eleyemiyorlar.

    sampiyonlar ligini kazandiktan sonra ellerinde deco, ferreira, carvalho gibi iskeleti olusturan yildizlarini tek tek satti porto. 71 milyon euro kazandi bu kimi altyapidan yetismis, kimi mahalle takiminda kesfedilmis oyunculardan. ondan önce de mario jardel'i galatasaray'a sattilar. mourinho'yu biraktilar mesela. bizim fatih terim'i birakmamiz gibiydi chelsea'ye gidisi.

    o kadroyu bir arada tutan hoca gidince tuccar kafalar daha fazla islemeye basladi. neredeyse hic zarar etmiyorlardi. cok ucuz fiyatlara futbolcu alip, %900-1000 karla satiyorlardi. anderson, pepe, quaresma, louis fabiano ve diego gibi kimsenin adini sanini duymadigi oyunculari 14-15 milyon euroya kapatip, yildizlastirip bir-iki sene icerisinde 91 milyon euro'ya sattilar. maddi anlamda muhtesem bir basari ama vizyon anlaminda sifir niteliginde olan bir ticaretti bu. daha nice oyuncular geldi gecti porto ciftliginden.

    lisandro lopez, aly cissokho, lucho gonzalez, moutinho, hulk, falcao, rolando, fernando, alvaro pereira... adamlar teknik direktörunu bile satti chelsea'ye. tam 15 milyon euro'ya gitti villa bios.

    söyle son 10-12 yilini dusundum porto'nun... bu cok buyuk vizyonmus gibi gorunen vizyonsuzluk sampiyonlar liginin en tepesine cikmasina ragmen porto'yu porto'luktan bir turlu kurtaramamistir. oysaki o oyunculari ellerinde tutsalardi dunyaya izlenecek ve herkesin diline sakiz olabilecek bir takim vereceklerdi. her macini milyonlarin seyrettigi bir real, barca , manu kivamina gelebilirlerdi.

    bu takimin "al-yetistir-sat" sistemi cok basariliydi ama bir sey eksikti. "al-yetistir-kullan-sat" seklinde olsaydi hem takim olarak hem de ticaret olarak basarili olabilirlerdi. su an hala takima belki de ruhunu veren oyunculari catir catir satmaya devam ediyorlar ve bizim icin kötu bir rol modeli olusturuyorlar.

    bizler eger barca, manu, real gibi -artik telafuz edilmekten bikilip kisaltma haline gelmis- isimlere sahip takimlardan biri olmak istiyorsak, elimizdeki kaliteli oyunculari tutmaliyiz. bizim de ismimiz tum dunyada "gala" olarak anilsin istiyorsak oyuncularimizi kimseye birakmamaliyiz. onlar bizim ruhumuz ve bence bu takimda burak'i, selcuk'u, semih'i, muslera'yi ve bunlar gibi ruhu takima yansiyan degerlerini satan, vizyonunu satar. ruhunu satar...
App Store'dan indirin Google Play'den alın