• 7345
    _________muslera__________
    __________dany___________
    _____semih_____gökhan_____
    eboue__________________riera
    ______hamit____selçuk______
    _________sneijder__________
    ______burak____drogba______

    çok 90'lardan kalma bir sistem, fantastik, ama şu kadroyu sahada bir görmek isterdim. hamit yerine melo oynarsa 7 yabancılı oluyor; ama bu form durumları ile melo/hamit ve eboue/sabri ikilileri forma için sezon sonuna kadar kapışıp duracaklar nasıl olsa.

    savunma üçlüsündeki stoperler semih ve gökhan, markajda iyiler, topla süratli rakipten çalım yiyorşar. burada süpürücü dany nounkeu devreye giriyor. bence bu adam zaten stoper değil, süpürücü. rakip, stoperlerden birini aşarsa koşup yetişecek, önünü kapatacak, karambollerde "zbamm!" diye çakıp topu taça gönderecek oyuncu. bu stoper arkası/süpürücü/libero diye tabir edilen oyuncular, savunmadaki acil durumlar haricinde oyuna pek katılmadıklarından, nesilleri tükendi.

    beklerimiz, bütün kanadı tek başlarına idaer edecek cinsten değiller, ama forvet ve orta saha oyuncuları ile pas trafiğine girdikleri sürece, savunma görevlerini düzgün yapmaları, kanatları işletmeye yetecektir. sıfıra inerek açılan ortaları pek göremeyebiliriz ama top, kanatlardan ileriye rahatça taşınır.

    orta sahada selçuk-hamit ya da selçuk-melo ikilisi, bir tandem olarak oynamalı. iki ceza sahası arasında gidip gelmeliler, defansif sorumlulukları olmalı. savunmanın üçlü olması ve beklerin de defansa katkısı, orta sahada defansif ağırlıklı oynayan bir ön libero gerekliliğini ortadan kaldırıyor. orta saha tandem ikilisindeki oyuncular %60 hücum, %40 defans görevi ile rahatlıkla orta alanı domine edebilirler. wesley sneijder, forvet arkası olarak hücum ağırlıklı oynayacaksa, önünde drogba gibi, sırtı dönük oynayıp verkaça girebilecek bir forvet bulunmalı. drgoba-burak ikilisi ile, sneijder'in hem dar alan etkinliğinden, hem de asist özelliğinden faydalanılabilir; hem de kaleyi sürekli görmesi sağlanarak, şut özelliği kullanılabilir. drogba-burak ikilisini oynatarak, bizi uzun süredir başarılı kılan önde pres taktiğini hafiften terk etmiş oluruz. fakat bildiğimiz gibi, sneijder, defansif özellikleri de olan, mücadeleden kaçmayan bir oyuncu; orta sahada prese katılmasını isteyerek yeteneklerini ziyan etmek yerine, önde basma işinin büyük kısmını sneijder'e verebiliriz.

    normalde olsa, sene olmuş 2013, hiç bir kulübün 3-5-2 oynamasını istemem. ama kadro öyle kontrolsüz büyüdü ki kaçak yapılaşma maduru şehir gibi, eldeki oyuncuların özelliklerini ve yeteneklerini en yüksek randımanla sahaya yansıtabilecekleri sistem bu bence. zaten sezonun sonu geldi geliyor, bu saatten sonra sistem oturtulmaya kalkışılmaz ama elde hal-i hazırda oturmuş ya da oturmaya yakın ve hatta ileride oturabileceğine dair en ufak bir umut veren sistem kırıntısı bulunmadığı için, ekstrem önerilerde bulunmak çok da abes değil diye düşünüyorum. sezon sonu inşallah takıma kamp dönemi bitmeden katılacak olan transferler ile birlikte inşa edilecek yeni sistemin 3-5-2 olmasını istemem, ama şu an oynadığımız ucubeye bakınca, sezon sonuna kadar yokluktan 3-5-2 takılsak beni bozmaz...
App Store'dan indirin Google Play'den alın