• 5952
    aykırı fikirleri yüzünden sevilmeyen yazarlara sahipmiş meğerse. bak sen şu allahın işine. aykırı fikre sahip insanların sevildiği bir yer gösterin bana dünya üzerinde. ulan bundan yıllar önce tibet'te bir budist tapınağındaki seçimlerde rahipler tekme tokat birbirine daldı. hani bunlar nirvana'nın peşindeydi. çıkar olsa da olmasa da farklı fikirler sevilmez.

    voltaire demiş ki: fikrinize katılmıyorum... ama fikrinizi özgürce savunabilmeniz için gerekirse canımı veririm! iyi de abicim o voltaire, biz burada sıradan insanlarız. zaten voltaire olsa burada yazar olmak ister miydi, hiç sanmam.

    amma velakin fikir özgürlüğü kesin çok önemli. işin ilginç tarafı, birisi fikirleri için eleştirildiğinde çıkan arıza. aykırı fikirleri için eleştiriliyor mevzusu. ben de adama sorarım: sen fikrini yazınca fikir özgürlüğü oluyor da, başka bir yazarın senin hakkındaki fikri fikir özgürlüğünden muaf mı? sınavla mı belli oluyor muafiyet. birisi de senin hakkında fikrini yazınca o da fikir özgürlüğü. bunu anlamak zor olmamalı.

    genele aykırı fikre sahip olan adamları severim. ama o adamların da mangal gibi yüreğe, kılıç gibi keskin zekaya ve bilgiye sahip olması gerekir. sen fikrinle birine vuruyorsan o da sana vuracaktır, bu kesin. yumruğa dayanacak gücün yoksa, sus kenarda otur, sesini çıkarma. çünkü genel fikre ters bir şey söylüyorsan, diğerleri kalabalık demektir. o dayağı yemeyecek gücün olmalı. dayak yediğinde de ağlamayacaksın.

    karışmasın. aykırı fikirdeki yazarın küfre, hakarete dayanıklı olması gerektiğinden bahsetmiyorum. en azından sözlükte yazarların birbirine küfür ve hakaret etmemesi gerekir. galatasaraylıların birbirine küfür etmesi benim hiç sevmediğim şey, ayıptır.

    geçenlerde yine yazdım. sözlükte bir de sinsiler var. kendileriyle aynı fikirde olanları yüceltme, onları pohpohlama peşinde olanlar. girdikleri entrylerle inceden mesajlar vermeye çalışanlar. subliminal mi deniyor, hiç de anlamam bu işlerden. bir kez daha uyandırayım, çok belli oluyor. bir de bu adamlar zamanında aynı kafadakilere mesajlarla ulaşıp "birlik olalım, birbirimizi destekleyelim, şu arkadaşların yazdıklarına 10 verelim" diyenler.

    arada sırada böyle entryler yazıyorum ama hiç işe yaramıyor, herkes bildiğini okuyor. eh o da sizlerin özgürlüğü. hot zotla bir yer idare edilemez, hele sözlük hiç.
App Store'dan indirin Google Play'den alın