• 15
    1976 avrupa şampiyonası final maçı...

    bir tarafta 72 avrupa ve 74 dünya kupasının sahibi, futbol tarihinin en başarılı jenerasyonuna sahip, sepp maier'li, franz beckenbauer'li, gerd müller'li, uli hoeness'lı batı almanya.

    karşısında ise 72 ve 74'teki son iki büyük turnuvaya katılamamış, o tarihe kadar da hiç kupa kazanamamış çekoslovakya.

    maçta önce çekler 2-0 öne geçti. almanlar önce farkı bire indirdi. 89'da gerd müller'in attığı golle maç 2-2'ye geldi. uzatmalarda gol olmayınca penaltı atışlarına geçildi.

    ilk 3 penaltıda eşitlik devam etti. çeklerin dördüncü penaltıyı atmasının ardından, uli hoeness batı almanya adına kullandığı penaltıyı dışarı attı. skor şimdi 4-3 olmuştu.

    topun başında, şampiyonu tayin edecek penaltıyı kullanmak üzere çekoslovakyalı oyuncu antonin panenka.
    kalede zamanının en iyi kalecisi sepp maier.

    panenka golü atarsa çekoslovakya tarihinde ilk defa şampiyon olacak, aksi halde penaltı atışları devam edecekti, ancak herhangi bir kötü sonuçta, hayatının sonuna kadar "kader" penaltısını kaçıran kişi olarak anılacaktı.

    binlerce insan statta, milyonlarcası televizyonları başında bu anı bekliyordu. oyuncunun üzerindeki baskıyı bir hayal edin. insanın dizleri titrek, eli ayağına dolaşır muhtemelen. nice büyük oyuncu, böyle büyük turnuvaların son penaltı atışında yıkıma uğramıştı.

    panenka bu düşünceleri aklından çıkardı. bu sırada stada ölüm sessizliği hakimdi. kaleci maier'e baktı. ceza sahasının dışına kadar gerildi. hakem sergio gonella düdüğünü çaldı. hızlı adımlarla topa doğru geldi.
    kaleci maier, rakibin topu sol köşeye atacağını anladı. hamlesini yaptı. ama panenka büyük risk almaya karar vermişti. topa tam vurmadan önce yavaşlayarak topun dibine girdi. maier sol köşeye uçarken top kalenin ortasına doğru süzülerek ağlarla buluştu. çekoslovakya tarihindeki tek avrupa kupası'na kavuşurken, bu estetik ama bir o kadar da riskli penaltı atışı, adını dünya futbol tarihine altın harflerle "panenka penaltısı" olarak yazdırmıştı.

    bu vuruşun göze bu kadar hoş gelmesinde bence iki sebep vardır.
    öncelikle, kalecinin yanıltılarak bir köşeye atladıktan sonra topun süzülerek gelişini görmesi, elinden bir şey gelmeden çaresizce izlemesi, izleyicilerin hoşuna giden tarafıdır bu penaltı vuruşunun. herhangi bir ters köşeye atılan penaltı vuruşunda kaleci belki yanılarak ters köşeye atlar ama topun yavaş yavaş, süzülerek ağlarla buluşmasını izleyemez.

    ama asıl hayranlık uyandıran konu ise alınan risktir. kaçan bir panenka penaltısı görürseniz ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. normal bir penaltı vuruşunda köşelere atarsanız, kalecinin ters köşeye atlayıp gol olma ihtimali veya köşeyi bilse bile topu kurtaramama ihtimali daha güçlüdür. panenka penaltısında, kaleciyi yanıltamazsanız eğer, çok komik bir görüntü ortaya çıkar. kaleci üstüne gelen topu rahatça kontrol eder. nitekim efsane futbolcu pelé, bu vuruş hakkında "böyle bir penaltı kullanmak için birinin ya bir dâhi ya da çılgın olması gerekir." demiştir.

    bu penaltıyı kullanmak güven, özveri ve tecrübe ister. soğukkanlı olamazsanız kaleci niyetinizi anlar. nice ünlü ünsüz futbolcu bu penaltıyı denemiştir. ancak bazı anlar dünya futbol tarihine, daha da önemlisi insanların belleklerine kazınmıştır.

    andrea pirlo'nun ingiltere maçında attığı panenka penaltısı, bu anlara en son örnekti.

    avrupa kupası çeyrek final maçında, ingiltere karşısında maçı domine eden taraf italya olsa da eşitlik bozulmayınca penaltı atışlarına geçildi. penaltılarda da işler italya adına, yolunda gitmiyordu. 2-1 geriye düştüler. topun başında pirlo vardı. ingiltere kalecisi joe hart, pirlo'nun dikkatini dağıtmak için garip hareketler yapıyordu. tam bu anda panenka penaltısı atmaya karar veren pirlo, başarılı da oldu. böylelikle joe hart'ın özgüvenini sıfırlarken, takım arkadaşlarına moral oldu. ingiltere oyuncularının üzerindeki baskıyı da arttırdı.

    pirlo bu penaltıyı kullanırken, takımının morale ihtiyacı vardı. bu hareket tek bir penaltıdan daha fazlasıydı. nitekim bu hareketten sonra italyan oyuncular bütün atışlarda joe hart'ı mağlup ederken, hiçbir ingiliz sonraki penaltıları gole çeviremedi.

    görsel materyaller için: http://bugraderci.blogspot.com/...panenka-penalts.html
App Store'dan indirin Google Play'den alın