• 51
    selam;

    http://noavas.blogspot.com/...-bilgeye-3-soru.html

    "şimdi, şu 3 soruya, sulandırmadan, tatmin edici cevap verirse kaale alacağım kendisini." yazmış kendisi. kaale almasını istemiyorum. ben sorduğu sorulara cevap verip gidiyorum.

    1. halka açık bir şirketin patronu, şirketteki bedelli sermaye arttırımına azınlık hissedarlar nakden katılırken, para koymak yerine; kendisine ait başka şirketi, halka açık şirkete koyarak bu sermaye arttırımına katılabilir mi?

    bu sorunun cevabı evet. halka açık bir şirketin patronu, şirketteki bedelli sermaye artırımına azınlık hissedarlar nakden katılırken, para koymak yerine; kendisine ait başka şirketi, halka açık şirkete koyarak bu sermaye artırımına katılabilir. arttırım değil ama artırım.

    dün yazdık, sadece nakden değil ayni artırım da yapabilir, haklarını da devredebilir dedik anlatamadık. belli sen anlamayacaksın. bir insana bir kere anlatırım, anlamazsa ikinciye anlatırım, yine anlamazsa ölü taklidi yaparım. bu aşağıda yazdıklarımı senin için yazmıyorum artık.

    eğer devredeceği şirket halka açık bir şirketse, hisselerini rayiç bedelinden devreder ve devir oranına göre, eğer %10’dan az hisse devrediyorsa, uzun vadeli finansal yatırımlar altında bağlı menkul kıymetler olarak, %10 ile %50 arasında ise iştirakler, %50’den fazla hissesini devrediyorsa bağlı ortaklıklar altında muhasebeleştirilir. karşı bacağını da özkaynaklar altına koyar. devralınan hisse senetlerinin rayiç değerleri ile şirkette gerçekleşen sermaye artışı tutarında oluşan fark hisse senedi ihraç primleri altına koyulur. geri kalanı da sermaye altına.

    eğer devredeceği şirket halka açık bir şirket değil de, patronun başka bir şirketi ise, spk tarafından lisanslı değerleme şirketlerinden birisinde şirketin değerlemesi yapılır. bu değerlemeyi yapan şirket ile birleşecek şirketlerin denetimini yapan şirketlerin farklı olması gerekir. değerleme sonucunda oluşacak bedel ile yine aynı şekilde bilançolara konulur ve yine finansal yatırımlar altına koyulur.

    şirket ortağı isterse bedelli sermaye artırımına gayrimenkul koyarak da katılabilir. ama o zaman koyduğu gayrimenkul maddi duran varlıklara girer.

    şirket ortağı isterse bedelli sermaye artırımına üst kullanım hakkını devrederek de katılabilir. o zaman da maddi olmayan duran varlıklar altına girer.

    sermaye artırımı sırasında nelerin koyulabileceği, nelerin devredilebileceği türk ticaret kanunu'nda sermaye artırımı başlığında görülebilir.

    senin burada kafanda netleşmeyen şey şu. bilançoda aktiflere ve pasiflere giren her şey nakittir zaten. borç olarak kaydedersen de nakittir, alacak olarak kaydedersen de nakittir. sadece koyduğun şeye göre, maddi duran varlıklar, finansal varlıklar, nakit ve nakit benzerleri ya da maddi olmayan duran varlıklar altında, farklı yerlere kaydedilir.

    dün örnek verdim, git bankadan 1 günlüğüne 200 milyon tl kredi çek, işlem yap diye. sen onu bile anlamıyorsun ki.

    2. daha önce böyle bir örnek olmuş mudur?

    evet. türkiye’de ortaklara borçlar hesabının sermayeye devri her yıl 1000 kere falan yapılıyor herhalde. sadece sen bunu görmüyorsun.
    ayrıca bir şeyin daha önceden bir örneğinin görülmemesi, o işin yasadışı olduğu anlamına gelmez. yoksa mahkemelerde emsal karar diye bir şey de olmaz değil mi?

    3. spk buna izin verir mi?

    spk buna izin verir mi diye bir şey yok. spk buna izin verdi. galatasaray spor kulübü bedelli sermaye artırımını yaptı. 9 temmuz 2012 tarihi itibariyle de kullanılmayan rüçhan haklarının piyasaya çıktığı gün tükenmesiyle birlikte bedelli sermaye artırımı tamamlandı ve beklenenden 1.674.643 tl fazla gelir elde edildi. şimdi sana arz talep dengesini anlatmama gerek var mı?

    arkadaş sen ne kösele suratlı çıktın yahu. yerlerimizi değiştirsek, bana bunlar yazılsa, ben bu kadar göt olsam, özür dileyecek bile yüz bulamam amk. giderim sakin bi' sahil kasabasına yerleşip balık tutarım lan.

    neyse. çüüüüzzz.

    başka sorusu olan?
App Store'dan indirin Google Play'den alın