resim
Felipe Melo de Carvalho
Takım:Fluminense
Mevki:Stoper
Yaş:41
Boy:1.83
Uyruk:Brezilya
  • 2794
    son 3-4 gündür gündemin tek maddesi melo; haliyle de her kafadan bir ses çıkıyor. futbol ve transfer konularında da her duyduğuna kaynak aramaksızın, araştırmaksızın inanan bir toplum olduğumuz için fenerbahçe medyası da bunu koz olarak kullanıyor, taraftarlarımız da bu medyanın gazına pek güzel geliyor.

    melo'nun takımımızda kiralık olarak geçirdiği 2011-2012 sezonunda 3.3 milyon euro sabit ücret ve 30 bin euro maç başı ücret aldığı hepimizin bildiği bir gerçek. takımın kazandığı şampiyonlukta aslan payına sahip olan bir oyuncudan ücretinde indirim istenmesindeki abesliği bir kenara bırakıyorum, kendisi indirimi kabul etmişken ve yazılı basında 2.7 milyon euro sabit ücret ve 20 bin euro maç başı ücret konularında anlaşma sağlandığı yazılırken ne idüğü belli olmayan kişilerin kaynaklarını söylemeksizin ortaya attığı "yıllık 4.5 milyon euro'yu kabul etmedi" iddialarına inananlara ciddi anlamda acıyorum. bu mesnetsiz iddiaları ortaya atanlar zahmet edip, bonus ve maç başı ücretlerinin bu fiyata dahil edildiğini söyleseler bile bahsi geçen fiyat toplumun genelinde "yıllık ücret" olarak algılanmış ve melo'ya karşı da hemen tavır alınmıştır - tam da iddia sahiplerinin istedikleri gibi.

    öncelikle şuna dikkat çekmek gerek, sen bir oyuncuya "bonus, maç başı dahil al sana 4.5 milyon" diyemezsin. sabit bir ücret belirlersin ve bunun dışında kalan maç başı, bonus ve prim gibi ücretler değişkenlik gösterir. kimse o oyuncunun sezonda 30+ maça çıkacağını, sakatlanmayacağını garanti edemez, kaç maça çıkarsa belirlenen tutar üzerinden ona göre ücret alır. takımın kazandığı başarılara göre de aldığı prim ve bonuslar eklenir. asıl amacı taraftarların melo'dan soğumasını sağlamak olan bu haberler doğru olsa bile bu açıdan sınıfta kalıyor.

    bugün karşılaştığımız haberler ise şöyle:
    http://spor.mynet.com/...n-melo-gercegi/52587

    kaynağı hürriyet olan yukarıda bahsi geçen haberin de aynı sebepten ötürü yalan ve artniyetli olduğunu söylememize gerek yok herhalde. delinin biri bu taşları kuyuya atmış, bize de her ne kadar gereksiz olsa da doğru olmadığını açıklamak düşüyor:

    *40 maç oynarsa yıllık 4.4 milyon euro diye bir kavram olamaz. 40 maç oynayacağı garanti mi? biyonik adam mı bu sakatlanmadan tüm sezon oynayacağı garanti ediliyor? diyelim ki belirli bir sabit ücret ve maç başı ücret belirlendi ve 40 maç üzerinden yapılan hesap ile bu rakama ulaşıldı. o zaman bir önceki sezon melo'nun aldığı ücretler hemen hemen aynı olmalı ki 4.4 milyon euro'ya ulaşabilelim. (örnek: 3.4 milyon euro sabit ücret ve 25 bin euro maç başı dersek 4.4 milyon yapıyor). o zaman da melo'nun kendi ağzından ifade ettiği "galatasaray'ı çok sevdiğim için indirimi kabul ettim" sözü geçersiz kalıyor. kusura bakmayın ama ben neyin, kimin yazdığını bilmediğim haber yerine felipe melo'nun sözüne inanırım.

    *haberde bahsi geçen maddelerde dikkat çeken nokta ise işin toplam maliyete vurularak dikkat çekici bir meblağ yakalama amacı. yıllık 4.4 milyon euro toplam ücretin doğru olduğunu kabul etsek bile bunun 5 yıl üzerinden hesaplanması, haberin kendi içinde çeliştiğini gösteriyor çünkü birkaç satır yukarıda melo'ya 3+1+1 sözleşme önerildiği yazılmış. ilk 3 sezonun ardından melo ile devam edileceğinin nasıl bir garantisi alınmış ki 5 yıllık toplam maliyet çıkarılmış, anlamak cidden güç.

    *menejerlere ve juventus'a ödenecek miktarlar da ilave edilerek toplam 30 milyon euro'nun üzerinde bir maliyet hesaplanmış. asıl amaç da bu rakamı görenlerde "ovv çok pahalı, melo bu kadar etmez aga, yönetim melo'yu alırsa çok yanlış yapar, sonumuz beşiktaş gibi olacak!" tepkilerini yaratmak. eğer haberi okuyup bu düşüncelere vardıysanız, afiyet olsun diyorum sizlere.

    söylemek istediğim diğer nokta da melo'nun takıma katılması durumunda geçen sezonki performansını gösterip göstermeyeceğinin şüpheli olduğu yorumları. kiralık olarak geçirdiği sezonda gerek yönetimi, gerek teknik heyeti, gerekse taraftarları performansı ile etkileyerek satın alınmasını sağlamak ve amacına ulaşması durumunda da aynı performansı göstermeyeceği, disiplinsiz bir oyuncu olacağı, kadıköy deplasmanına geçen sezonki kadar istekli çıkmayacağı şeklindeki yorumlar, melo dışındaki başka bir oyuncunun transferinin (gbkz: "sıfır risk") olduğu anlamını taşıyor: "melo yerine diarra, mbia vb. bir oyuncuyu kadromuza katmamız durumunda mükemmel oynayacaktır, sakatlanmadan 40 maça çıkacaktır, taraftarın sevgilisi olacaktır, kupalara uzanmamızda başrol oynayacaktır." üzgünüm ama maalesef öyle değil sevgili dostum, çünkü her transfer bir risktir ve sen birlikte geçirdiğin 1 sene boyunca tanıdığın bir oyuncu yerine daha önce türkiye'nin sınırlarından girmemiş, galatasaray'da oynamamış ismi geçen oyuncuların transferinin daha mantıklı olduğunu söylüyorsan sana yapacak yorumum yok.

    sonuç olarak melo'nun takımda kalması en büyük arzum. fakat ali dürüst'ün açıklamalarından sonra fiyat ne olursa olsun, melo'nun kendisine önerilen sözleşmeyi kabul etmemesi durumunda da üzülmem. çünkü bilirim ki başkanımız, yöneticilerimiz, fatih hocamız melo'yu takımda tutmak için elinden geleni yapmıştır. umarım bu emeklerimizin karşılığını alırız ve önümüzdeki sezonda da pitbullumuz ile devam ederiz.

    (bkz: kal bizimle kal bizimle alınacak çok kupa var seninle)
App Store'dan indirin Google Play'den alın