resim
Felipe Melo de Carvalho
Takım:Fluminense
Mevki:Stoper
Yaş:41
Boy:1.83
Uyruk:Brezilya
  • 2661
    son bir yılda kaydettiği 12 golün yanlış yorumlandığı kanısında olduğum futbolcudur. şöyle ki galatasaray'a gelmeden önceki 8 futbol sezonunda 28 gol kaydetmiş felipe melo. bu da yıl başına ortalama 3.5 gole denk gelir ki dünya üzerinde herhangi bir defansif orta saha oyuncusu için normal olan bir ortalamadır; çünkü, adı üstünde "defansif" orta sahadır, birinci ve en önemli işi takımı savunma açısından rahatlatmak, yanında oynadığı oyun kurucu görevindeki oyuncunun asıl görevi olan oyunu kurarken daha rahat oynamasını sağlamaktır-bizdeki selçuk-melo örneğindeki gibi-. melo'nun bu sezon kaydettiği 12 gol, onun gerektiğinde hücuma da korkunç bir destek verebileceğini göstermiştir; fakat, bunda melo'nun yeteğinden çok, fatih terim'in katkısının ve galatasaray'ın oyun planının etkisi daha büyük olmalı diye düşünüyorum önceki yıllardaki istatistiğine bakarak.

    sözlükte veya çeşitli internet ortamlarında sık sık karşılaşıldığı gibi alabileceğimiz bir çok potansiyel defansif orta saha oyuncusu, melo ile kıyaslanıyor; melo'nun hücum anlamında çoğundan ne kadar üstün olduğundan falan bahsediliyor ki bu görüşlerin çoğu istatiksel anlamda doğru. örnek vermek gerekirse, önünde cristiano ronaldo, mesut özil, karim benzema,angel di maria gibi dünyada var olan en korkunç hücum takımı olan lassana diarra'dan -oynadığı dönemde- hücum anlamında bir katkı beklemek biraz anlamsız. tabii ki bu yeteneklere sahip olması kötü bir özellik değil; fakat, ondan beklenen takım önde oynarken takıma sigortalık yapmak, top dolaşımında da hata yapmadan ve sakin kalarak gerekli katkıyı sağlamak. geçen yılki galatasaray oyun stiline bakarsak, bırakalım kenar oyuncularını **, forvetlerin bile skora ortalama bir katkısı varken, başka bir oyuncudan gelecek katkı galatasaray'ın şampiyonluğu için çok önemliydi. fatih terim'in de katkılarıyla bu ek güç melo'dan sağlandı ve bir defansif orta saha oyuncusu için inanılmaz olan bir gol istatistiğine ulaştı melo.

    sonuç olarak, geçen yılki ofansif kıtlığı yaptığımız transferlerle- en azından kağıt üstünde- çözmüş görünüyoruz. burak, amrabat, hamit ve umut'tan gelecek katkı, -eğer gelmezse- melo'dan gelecek olana mahkum bırakmayacak bizi. bu yüzden bize öncelikle oyunun iki yönünü değil; tek yönünü harika oynayan bir ön libero lazım diye düşünüyorum. bu demek değil ki top tekniği ve pas yeteneği sıfır olan bir oyuncu da olur. oynadığımız oyun gereği pas sirkülasyonuna gerekli katkıyı sağlayacak, takım presinde gerekli sertliği sağlayacak bir isim lazım. ama öncelikli kriter olarak defansif gücün ön planda olacağını düşünüyorum ki ilgilendiğimiz isimlerde de bu özelliklerin olacağını sanıyorum.

    melo'nun ,basında bahsedilen paraları istiyorsa gerçekten -çoğu abartmadır muhtemelen-, gelmemesini bu sebeplerle büyük bir yıkımla karşılamak anlamsız geliyor bana. takımla uyumu, tribünle olan ilişkisi elbette çok önemli ve başka bir oyuncu gelirse bu uyumun yakalanacağı şüpheli. ama her transferde olduğundan daha fazla değil. böyle dönemlerde -çoğu insan için yapması çok zor nedense- abartılı söylemlerden kaçınmak, sonradan yaşanacak entry silme, içindeki vicdan azabı, gibi durumlarla karşılaşmamak için yararlı olacaktır.

    edit: yazım yanlışı. bomba transfer'e teşekkürler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın