• 26
    işletmelerde genel işletme giderleri diye bir maliyet kalemi vardır. bu kalemin içinde elektrik faturasından tutun da servis, yemek, bakım yani üretimle ilgili olmayan aklınıza ne gelirse vardır. bununla birlikte yine üretilen üründen bağımsız olarak işçi giderleri vardır. sonuçta %100 kapasiteyle çalışsanda %70 kapasiteyle çalışsanda işçilerin maaşı aynıdır.

    şimdi genel işletme giderlerine ve işçi giderine 5 diyelim. bu durumda işletmenin hiç ürün üretmese bile 5+5=10 birimlik maliyeti vardır. ayda %50 kapasiteyle 100 ürün üreten bir işletmenin 10/100=0,1 birimlik ürünün hammaddesinden bağımsız maliyeti vardır. eğer kapasiteyi tamamen doldurup %100'le çalışırsak sadece enerji maliyetinde bir artış olur ama onu ihmal edersek 10/200=0,05 birime düşer genel maliyetler. bu durumda en kötü ihtimalle ikinci %50'lik kapasitede "0" yazıyla sıfır kârla çalışsak bile maliyetteki düşüş nedeniyle işletme 200*0,05=10 birim kâr edecektir. işletmeyi full kapasiteyle çalıştırmak çok ama çok önemlidir bu yüzden.

    galatasaryın full kapasitesi şampiyonluk, kupa ve şampiyonlar ligine katılımdır. bizim genel giderlerimizi şu anda takımda olan oyuncular olarak düşünebiliriz. hamit, melo, burak ve yabancı kanat oyuncularının da kalan boş kapasite olark değerlendirirsek, bu oyuncuların transferinde limiti aşsak bile gelir kalemlerimiz artacağı için galatasarayın toplamda kârı artacaktır. ayrıca gelecek olan başarılarla birlikte gs store ve sponsor gelirlerinin de artacağını düşünürsek yan gelirlerde de büyük bir artış olacaktır.

    bu durumda kapasiteyi full'lemek için yapılacak yeni transferlerden kâr hedefi güdülmesine gerek yoktur. çünkü işletme giderleri düşeceğinden gelir artışı olasıdır.

    sonuç olarak 3'üne 5'ine bakılmadan hamitin melonun burağın ve adam gibi bir sol açığın alınması güzeldir, iyidir, candır.

    peşin edit: bu isimler gelmeden de şampiyon olunabilir ki bu durumda kârlılık daha da artar. terim bunu geçen sene yaptı. ama adam bize uzun yıllar lazım, bu kadar hor kullanmayalım, bir kere de değişiklik olsun adamın istediklerini adama verelim.

    peşin edit 2: transfere endeksli taraftar değil, realistik taraftar.
App Store'dan indirin Google Play'den alın