26
istanbul üniversitesi - ingilizce iktisat mezunu olarak ben miyim ekonomist diye soruyorum kendime :(
27
uluslararası ilişkiler öğrencisi olarak katılabiliyordu muyuz, bizde iibf'liyiz :(
28
mba öğrencisi olarak yakınından geçtiğim grup.
29
benim de yeni mezun statüsüyle staj vs. kovalayarak aralarına katıldığım güruh. genel olarak kariyer tavsiyeleri verecek yazarları mesaj kutuma beklerim :(
30
iktisat: lisans -> yüksek lisans -> doktora (devam etmekte)
ayrıca kpss dershanelerinde 7 yıldır iktisat hocalığı yapıyorum ve forex yatırımcısıyım, yardıma ihtiyacı olan varsa yeşillendirebilir.
31
12 yillik uluslararasi finans, para/emtia piyasalari ve bankacilik tecrubemle benim de seve seve katki saglamak istedigim yazarlar grubudur. universite'de ekonomi major'um degildi (doktora seviyesine kadar is idaresi ve strateji okudum) hem iktisatcilarla hem de analistlerle cok zaman gecirerek bende de birikimler olustu.
turkiye'nin yasadigi ekonomik buhrani, kuresel pandemi krizini ve spor kuluplerine etkisini analizlerle sozluge sade bir dille aktarabiliriz.
32
imam veya güreşçi olsam ülkenin en önemli ekonomik noktalarından birinde yönetici olarak çalışacakken iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunu olarak en alt seviyeden arasında olduğum topluluk. verdiğim örnekler absürd olabilir ama 1 tane 2 tane de olsa neresinden tutarsanız tutun elinizde kalıyor.
keşke ekonomi ile ilgili bir işim olmasaydı da diyebiliyorum. olmasaydım bu konulara cahil kalsaydım da kafayı yiyecek noktalara gelmeseydim.
alım gücünü falan geçtim ülkemizde hazmedemediğim olay vergi sistemi. bugün 10.000 tl brüt maaş alan bir çalışanı düşünelim, bir yıl boyunca kazandığı gelir 120.000 tl brüt ve bu kazancı karşılığında ödediği vergi 27.490 tl. eline geçen para net olarak 92.510 tl. girdiğiniz iş yerlerine bakın arka tarafta vergi levhaları asılı olur ya hangi birinde ya da kaç tanesinde 10.000 ya da 15.000 tl üstünde vergi ödendiğini görüyorsunuz. ve kazandıkları kârı düşünün.
bu maaşı alan kişi 200.000 tl tutarında bir araba almak için tüm vergiler kurlar sabit iken yaklaşık 25 ay çalışması gerekiyor. peki tamam sıfır masraf yaptı 25 ay çalıştı ki 10.000 brüt rakamı da normal ülke gelirinin üzerinde bir rakam. 200.000 tl tutarında bir araba aldı diyelim bu arabaya ödediği rakamın ne kadarı vergi? yaklaşık 83.000 tl.
yani 10.000 tl brüt maaşla çalışan arkadaşımız normalde vergi sistemi olmasa 11 ayda alabileceği bir araba için sırf devlete vergisini de ödemek için bu arabanın 25 ay çalışıyor. 25 ay çalışıp 14 ayını vergi olarak ödeyip 11 aylık maaşı karşılığında istediği arabaya sahip oluyor.
peki avrupa'da şartlar nasıl size verdiğim 10.000 tl yaklaşık 3 kişilik asgari ücrete tekabül ediyor ama avrupa'da böyle 10.000 euro'luk arabayı almak için muhtemelen bir kişi 0 masrafla 5 aylık çalışmayla bu arabayı alabilecek konumda.
bizim ülkemizde alım gücü git gide azalıyor ancak bu vergi sistemi düzelmedikçe bizden bir şey olmaz.
ve bu alım gücü azalırken adam çocuğunu evlendirmek için bankaya gittiğinde banka diyor ki 36 aydan fazla kredi çekemezsin. hem insanların elinde ne var ne yok vergi sistemi yüzünden gidiyor hem de bari az az ödeyerek bir şeylere sahip olayım çocuğumu evlendireyim dediğinde de kısa süreli taksit kısıtlamaları ile karşılaşıyorsun. bddk bu yönde çok yanlış adımlar atıyor. karta veya krediye getirilen taksit sınırını anlarım ama biraz da insaflı yapılmalı bu kadar da olmaz.
bu yazdıklarımın yanına 10 paragraf daha yazı yazılır ama bi yere kadar kelimelere dökebiliyorsun.
33
malum şahısın "ben ekonomistim" dediği yerde ben milton friedman'ım.
34
turkiye'de yasanan ekonomi ve kur krizini teorik yontemlerle aciklayamayan yazarlardir. sorun ekonomik degil sonucta, politik.
35
ülke konjonktürü ve gündemi sebebiyle sıradan vatandaşlara normalde lazım olacak bilginin çok üzerinde ilgi, alaka ve merak göstermelerinden ötürü ötürü kendilerinin de sayılarının bir hayli fazla olduğu yazarlar.
bizler de dahiliz. her gün dolar kaç para oldu, euro kaç para oldu, para politikası kurulu ne zaman toplanıyor, baz puan ne kadar düşüyor, çıkıyor, enflasyon sene sonu ne kadar açıklanır vs. diye düşünmekten helak olduk.
tanrı yardımcıları olsun her birinin.
36
'şahsım'ın çıkıp ekonomist olduğunu iddia ettiği yerde tüm sözlük yazarlarını kapsayan betimlemedir. bu memlekette mevcut şartlarda yarına çıkabilmek için herkesin ekonomiyi yakından takip etme, ucundan kıyısından anlama zorunluluğu oluştu. zaten sağ olsunlar bunlar yüzünden öğrenmediğimiz ekonomik terim tabir kalmadı.
38
futbol ekonomisi üzerine yüksek lisans/doktora yapan ya da akademik veya think tank kurumlarda çalışanların bana ulaşmasını istediğim yazarlar.
birleşik krallık ve abd özelinde enteresan bir proje fırsatı var. kalifiye kişilere ulaşmak istiyorum.