• 2
    ufak çaplı bir analiz yapmak için bu başlığa girdim ki bir de ne göreyim. 2010 yılından kalma ve andre agassi'nin 17 adet masters ile rekoru elinde bulundurduğu yazdığını.* üstteki entry yazıldıktan yaklaşık 2 ay kadar sonra rafael nadal 2010 yılında roma masters'ı kazanarak agassi ile sayıyı eşitlemişti. daha sonra o dönemler roma masters'dan sonra yapılan madrid'i kazanarak 18 ile rekoru kırmıştı. aynı sezon roger federer ise cincinnati'yi kazanarak agassi ile sayıyı eşitlemiş, ardından bir sonraki sezon (2011) takvimin son masters'ı olan paris'i kazanarak o da agassi'yi geride bırakmıştı. djokovic'in agassi'yi geride bıraktığında ise yıl 2014'tü ve novak djokovic miami'yi kazanarak bunu başarmıştı.

    şimdi asıl yapmak istediğim basit analize gelelim. o günlerden bu günlere çok sular aktı. şu anda federer 28, djokovic 34, nadal ise 35 masters'a sahip. federer'in bariz şekilde diğer iki efsaneden geride kaldığı açık. bunun sebeplerini vurgulayalım:

    1- öncelikle kabul etmek gerekir ki; nadal boşuna 'toprağın kralı' ve djokovic 'terminatör' değiller. ikisi de tarihin gördüğü en efsanevi birkaç oyuncudan bir tanesi konumunda. bundan dolayı bu üç oyuncu da birbirlerini vareden oyuncular. 2'si olmasaydı onca inanılmaz istatistiğe rağmen kalan diğeri büyük olasılıkla tarihin en iyileri arasında yer almayacaktı.

    2- bence en önemli sebep herhangi bir çim masters turnuvasının bulunmaması. kesinlikle bu bir bahane değil, bir gerçek. çim sezonunun atp takviminde 2015 yılına kadar yalnızca 4 hafta (yazıyla dört), 2015 yılından itibaren de yalnızca 5 hafta (yazıyla beş) yer ettiğini altını çize çize belirtmemiz gerekir. öylesine kısa bir sezondur ki; djokovic yıllardır roland garros'tan sonra herhangi bir çim turnuvasına katılmayıp (zaten zorlasa bile 2 tane katılabilir) direkt wimbledon'da oynamayı tercih eder. bu bile çim sezonunun ne denli kısa olduğunu gösteren bir unsur. toprakta 3 tane masters yapılırken çimde 1 tane bile masters yapılmış olsaydı masters sayılarında eminim ki daha farklı bir tablo görürdük.

    3- 2007 yılına kadar mastersların finali grand slamler gibi 5 set üzerinden oynanırdı. federer'in kariyerinin pik dönemlerini 2003-08 arası olduğunu kabul edersek, federer'in masters finallerinin 5 set üzerinden oynandığı görece daha zor olduğu döneme denk geldiğini görebiliriz. unutmamak gerekir ki; federer'in bence tarihin en iyi tenis sezonu performansını sergilediği 2006 yılında (92 galibiyet, 5 yenilgili yıl ve 5 yenilginin 4'ünü nadal karşısında almıştı) epik roma masters finalinin 5. setinde nadal'ın servisinde 2 maç puanı bulup değerlendirememişti. devamında da nadal kazanmıştı. daha sonraki yıllarda federer burayı hiç kazanamadı aynı monte carlo masters'ı kazanamadığı gibi. durum şu ki; federer zaten müthiş yoğun olan o seneki takviminde roma finalindeki müthiş yorgunluktan sonra o dönem için bir diğer toprak masters'ı olan hamburg masters'a (2009 yılına kadar masters olarak kaldı fakat sonra madrid onun yerini aldı. şu anda hamburg wimbledon'dan sonra oynanan 500'lük bir toprak kort turnuvası statüsünde) katılamamıştı. tabi bu durum sponsorların ve fanların hoşuna gitmemişti. finalin 5 set olduğu masters en son 2007 miami'de uygulandı ve orayı da djokovic kazanmıştı.

    4- herkesin düşündüğünün aksine federer'in pik dönemlerinde karşılaştığı isimler nadal ve djokovic'in çok sayıda masters topladığı duraklama dönemine göre (2009-13 arası) daha önemli isimlerdi. andre agassi'nin son dönemleri başta olmak üzere, lleyton hewitt, marat safin(gelmiş geçmiş en büyük yeteneklerden), andy roddick, nicolas almagro, david nalbandian, fernando gonzalez ve daha sonra nadal ve djokovic gibi isimlerle karşılaşmak zorunda kalmıştı. sonraki yıllarda berdych, tsonga, ferrer, isner, gasquetgibi isimler uzun süreler istikrarlı bir şekilde atp sıralamasında üstlerde kalsalar da hiçbir zaman 2000'li yılların ortasındaki tenis rekabetini bence getiremediler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın